Vi har ulik bakgrunn, men vi er alle norske | Rukhsana Habib

Når du bor i Norge er du nordmann, uansett om du er mørk eller lys i huden, skriver Rukhsana Habib (14).

Si ;D-innlegg: Å være norsk i 2016 betyr at du blir akseptert uansett hvilken bakgrunn du har.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Denne teksten var én av finalistene i Si ;D-konkurransen “Nordmannen – hva vil det si å være norsk i 2016?”. Den får hederlig omtale av juryen, men nådde ikke topp tre. Torsdag 1. Desember kan du lese vinnerbidragene juryen har plukket ut. Juryen består av programleder Noman Mubashir, blogger Sophie Elise Isachsen, samfunnsaktivist Nancy Herz og programleder Henriette Bruusgaard.


Å være norsk i 2016 betyr å ha et norsk statsborgerskap. Når du bor i Norge er du nordmann, uansett om du kommer fra Spania eller India. Uansett om du er mørk eller lys i huden. Norge er et flerkulturelt land. Norge aksepterer folk uansett hvilken bakgrunn de har.

Å være norsk i 2016 betyr at du kan være religiøs eller ikke. Det betyr at du tar tak i rasisme. Det betyr at du ikke ville ikke ha brydd deg om hen hadde en homofil venn.

Å være norsk i 2016 betyr at du er en helt vanlig person som bor i Norge.

Se bare på Hadia Tajik. Hun er en profilert, norsk muslimsk politiker. Hun bor i Norge, og derfor er hun norsk. Jeg er også norsk selv om jeg ble født i Pakistan.

Jeg er stolt av at jeg er norsk

En dag jeg var i butikken, så jeg en dame med hijab i kassen. Bak henne sto en mann, som dyttet henne og sa stygge ord. Mannen sa at han hater muslimer og kvinner med hijab. Kvinnen hadde tårer i øynene. Jeg ble redd, men alle som sto rundt støttet kvinnen, og da mannen fortsatte å si stygge ting, ringte noen politiet.

Jeg forstår ikke hva folk mener når de sier at innvandrere tar over Norge. Innvandrerne de snakker om er norske

Mannen ble utestengt fra senteret, og politiet sa: «Hvem er du til å diskriminere en kvinne, bare på grunn av hennes utseende»?

Etter å ha vært vitne til den episoden innså jeg hvor mye respekt det finnes i Norge.

Jeg er stolt av at jeg er norsk, og jeg er glad for at jeg kan ha på meg hijab og bunad på 17. mai uten å føle meg redd.

Vi er alle norske

Norge er et fantastisk land med høye fjell og dype fjorder. Norge er hjemmet vårt. Her tar vi vare på hverandre og det skal vi forsette med.

Jeg forstår ikke hva folk mener når de sier at innvandrere tar over Norge. Innvandrerne de snakker om er norske, og det blir vel feil å si at nordmenn tar over Norge?

Vi er forskjellige og vi har ulike personligheter, men vi er alle norske.

Å være norsk betyr ikke nødvendigvis at man må være født i Norge eller at man må konvertere til kristendommen. Det betyr at man bor i Norge og at man har norsk statsborgerskap. Det betyr at man er glad i hverandre og at man holder sammen uansett hva.

Nei, Norge er ikke perfekt. Nordmenn er ikke perfekte, men det at vi bryr oss om hverandre er mye viktigere enn å være perfekt.

I Norge finnes det blant annet muslimer, kristne, buddhister og ikke-religiøse folk. Vi er forskjellige og vi har ulike personligheter, men vi er alle norske.


Dette Si ;D-innlegget var også et finalistbidrag med hederlig omtale av juryen:

  • Les flere Si ;D-innlegg om norsk kultur, innvandring og integrering:

Negativ leveregel: «Jeg må være godt likt av alle»

Andrea Lund (20) er én av dem som føler hun må bli likt av alle og lever etter denne leveregelen.

– Det er ikke nødvendigvis sunt, sier psykolog Aksel Inge Sinding.

Hør hvilke konstruktive råd han gir henne og andre som lever etter denne regelen.


Slik blir du podkast-abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykk her