Studentene trenger et økonomisk løft – ikke en regjering som «følger situasjonen nøye»

  • Lars Mikael Barstad Løvold
    Student og styremedlem, Trøndelag FpU
En av de gruppene i samfunnet som merker de høye prisene mest, er studentene, skriver debattanten.

Vi foreslår blant annet å øke frikortgrensen fra dagens 65.000 til 250.000 kroner.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Drivstoff-, strøm- og matvareprisene er skyhøye, og stadig flere sliter med å betale regningene. En av de gruppene i samfunnet som merker dette mest, er studentene. Studiestøtten er ikke i nærheten av å følge prisutviklingen i samfunnet.

Allerede i februar svarte 60 prosent av studenter at de var mer bekymret over økonomien sin nå enn før pandemien, ifølge en undersøkelse gjort for Frende Forsikring.

Jobbe mindre

Med den siste tidens prisøkninger på mat og strøm er det mange som nå må prioritere lange arbeidsdager foran studier. Selv mange av dem som har en jobb ved siden av studiet, opplever at lønnen ikke strekker til ut måneden.

Derfor vil vi Fremskrittspartiets Ungdom øke frikortgrensen fra dagens 65.000 til 250.000 kroner. Slik vil studentene trenge å jobbe betydelig mindre ved siden av studiene, ettersom de vil beholde mer av pengene selv.

Vi er også nødt til å øke studiestøtten, slik at den holder tritt med prisutviklingene i samfunnet. Vi må styrke BSU-ordningen, slik at unge som ikke har en sterk familieøkonomi i ryggen, har mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet.

Manglende handlekraft

Da Fremskrittspartiet satt i regjering, fikk vi blant annet gjennomslag for å øke studiestøtten og innføre en 11 måneders studiestøtte. Tidligere var den bare 10. Vi fikk også styrket BSU-ordningen ved å doble grensen for det samlede sparebeløpet.

Til sammenligning har den rødgrønne regjeringen så vidt rørt noen av ordningene. Kun BSU-ordningen ble så vidt styrket i 2009.

Dagens regjering viser en totalt manglende handlekraft. Majoriteten av studenter er bekymret over egen økonomi, stadig færre unge har mulighet til å kjøpe bolig og unge låntagere får stadig høyere gjeldsgrad.

Men regjeringen? De «følger situasjonen nøye».


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først.