Jeg har norsk-polsk bakgrunn og lager snekkervitser på scenen. Er det greit?

  • Julian Svinningen
Mange har reagert etter Netflix slapp en TV-spesial av Dave Champelle. Kritikerne mener han kom med kritikk mot transeksuelle.

Hvis ikke - hvorfor ikke?

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Da jeg så den nye humorspesialen til Dave Chappelle på Netflix, opplevde jeg at han oppførte seg respektfult mot transmiljøet.

Dessverre kom det ikke som et sjokk da Chappelle fikk mye kritikk for showet.

Det virker som at uansett hvor forsiktige komikere i dag er, blir noen såret.

Trenger uforutsigbarhet

Mange synes det er morsomt når humor «går ut over» noen, altså treffer. Selvsagt kan komikere lage vitser på egen bekostning, men det er begrenset hvor mye som kan bli sagt før det begynner å bli kjedelig. Nettopp fordi at noe av det som gjør en vits morsom, er uforutsigbarhet.

Slik jeg ser det, bør man få lov til å spøke om minoriteter, men på en respektfull måte, skriver Julian Svinningen (17).

Er det greit å spøke om minoriteter man selv er del av? Da kan andre som tilhører minoriteten, bli fornærmet. I tillegg ville det etterhvert blitt gjentakende og forutsigbart.

Vi trenger et tankesett som den franske filosofen Voltaire. Han ville ment at vi kan være uenige og mene det komikere sier er frastøtende, men samtidig la dem si det de vil, og la folk som liker det, få høre.

Må kunne spøke om ting

Selv har jeg prøvd meg på stand-up foran et publikum. I mange av vitsene mine spøker jeg om min norsk-polske bakgrunn i form av snekkervitser. En gang kom en som også har polsk bakgrunn, bort til meg.

Jeg var litt redd jeg hadde fornærmet henne, men hun syntes vitsene mine var morsomme og oppmuntret meg til å fortsette. Kan vi ikke alle ha humor som henne?

Slik jeg ser det bør man få lov til å spøke om minoriteter, men med respekt. Etter min mening var nettopp det Dave Chappelle gjorde.

I forkant av vitsene sa han at han ikke ønsket å undertrykke andres lidelse og at han respekterer LGBTQ+-bevegelsen. Han protesterte til og med mot en transfobisk lov i delstaten North Carolina. Er ikke dette nok?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg saklig!