Den som kan, må ta ansvar. Norge kan ta imot minst 15.000 flyktninger fra Ukraina.

  • Simen Bondevik (21)
Vi har et system som er godt rustet til å ta imot flyktninger, mener Simen Bondevik (21), leder i Unge Sentrum.

En humanitær krise utspiller seg akkurat nå. Norge kan ikke bare sitte og se på.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Det har vært absurd å være vitne til det som har skjedd i Europa de siste dagene. Russland og president Vladimir Putin har angrepet og invadert Ukraina.

Det kan føre til store flyktningstrømmer. Tyske medier har anslått at mellom 200.000 og én million ukrainere kan havne på flukt til EU-land. Nå må Norge stille opp og ta sin del av ansvaret.

Må stille opp

Det er krig i Europa. Russland har brutt folkeretten og invadert Ukraina. Forsker Jakub M. Godzimirski uttalte til avisen Vårt Land forrige uke at Norge må være forberedt på økte flyktningstrømmer dersom det blir krig i Ukraina.

Nå har det siste skjedd.

Det som kan utspille seg som en av de verste krigene i nyere historie, er et faktum. Da må Norge som et av verdens rikeste land, stille opp. Jeg mener vi må ta imot en betydelig mengde flyktninger fra Ukraina.

Sist gang det var krig i Europa, var den blodige konflikten i Bosnia på 90-tallet. Da tok Norge imot tusenvis av flyktninger. Nå er det igjen tid for å stille opp. De humanitære konsekvensene av krigen i Ukraina kommer til å bli enorme.

Selvsagt må Norge trappe opp den humanitære innsatsen i de rammede områdene, men det i seg selv vil ikke være nok. Vi må gi ukrainere et trygt oppholdssted her i Norge. Å ta imot hvertfall 15.000 ukrainske flyktninger har vi kapasitet til.

Systemet er godt rustet

Dette handler ikke om å være «dumsnill» eller «naiv», som noen sikkert vil stemple det som. Det handler tvert imot om å stille opp for mennesker i nød.

Fokuset i norsk asyl- og innvandringspolitikk har de siste årene dessverre ligget på strenghet og innstramminger. Dette må vi nå legge til side.

Norge har et system som er godt rustet til å ta imot flyktninger. Hva skal vi egentlig med systemet vårt, hvis vi ikke engang vil bruke det når det er krig i et land som vi støtter i Europa?

Vi kan ikke sitte stille å se på at denne humanitære krisen utspiller seg.

Norge stille opp for flyktninger fra Ukraina. Regjeringen må nå komme med en konkret og forpliktende plan for mottak av flyktninger fra Ukraina.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg saklig!