SiD

Kjære voksne, dere forstår ikke ungdom bare ved å se på Skam og lese undersøkelser

 • Jente (16)

Dere vet kanskje at vi drar på fest, kysser noen gutter og jenter og drikker noen pils. Men det er så mye, mye mer som dere aldri kommer til å få vite om. Det er ikke noe dere trenger å vite om heller. Foto: Pressmaster / Shutterstock

Si ;D-innlegg: Vi gjør mye sinnssykt, men dere får ikke stoppet det slik dere holder på.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Kjære Aftenposten, foreldre, forskere, lærere og alle dere andre som tror dere kan så mye om oss ungdom!

Dere tar så inderlig feil. Dere vet ingenting om oss. Dere vet kanskje at vi drar på fest, kysser noen gutter og jenter og drikker noen pils. Men det er så mye, mye mer som dere aldri kommer til å få vite om. Det er ikke noe dere trenger å vite om heller.

Les også

Ny rapport: Unge i Oslo bytter sex mot goder og ytelser

Dere skriver og skriver og gjør undersøkelser på oss ungdom, men får dere noen gang svar? Hva er det dere leter etter som er så spennende med oss? Vi driver med ting dere aldri vil forstå, og den dagen dere aksepterer det, kan dere kanskje, kanskje få med dere noe. Den dagen dere velger å slutte å si at sex er dumt, men heller forteller oss om det.

Her er en liten heads up

For vi har sex, mye sex. Vi drikker, og drikker mye. Vi prøver ut og tester grenser, for vi må lære oss noe selv. Dere sier dere har så mye erfaring og at vi skal høre på dere, men det er jo 30 år siden dere var på vår alder. Her er en liten heads up: Times change.

Vi røyker og snuser og driver med så mye faenskap som egentlig er helt sinnssykt, men dere får ikke stoppet det på den måten dere holder på. Hadde dere bare vært litt mer åpne, kunne dere skjønt at vi også synes at sex er deilig, og at vi ikke har det for å bli populære. At vi drikker for å bli fulle for å koble av, ikke fordi det er kult. Vi sliter, vi gråter, vi strever så mye for å imponere. Vi trenger å koble av, da fungerer sex ganske fint.

Jeg må bare beklage, men dere skjønner ikke mer av oss ved å se på Skam. Hvis dere bare hadde prøvd å forstå og snakket med oss hadde det blitt lettere for både oss og dere.


Mer om dette?

 1. Les også

  Her er vår nye serie, der vi kommer tett innpå noen Oslo-ungdommer: Hei, jeg heter Victoria, og dette er min dagbok

 2. Les også

  Er det slik det er å være ung i Oslo i dag? Om ikke – hvordan er det egentlig? Har du et svar, kan du være med i skrivekonkurransen vår.

 3. Les også

  Stadig flere mindreårige fester med russen, men færre av dem er vaksinert mot hjernehinnebetennelse

Les mer om

 1. Ungdom og alkohol
 2. Ungdom