SiD

Norske ungdommer forteller: Her er vår hjertesak <3

  • Amalie Lereng
    Amalie Lereng
    Si ;D-ansvarlig
- Alle ungdommer har en hjertesak, mener Aftenpostens ungdomsredaksjon.

Bekjempelse av fordommer, adopsjon for homofile og legalisering av cannabis. Hva engasjerer norske ungdommer i dag? Her får du svaret.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I dag er hele Aftenposten sydd sammen av en ungdomsredaksjon bestående av ti ungdommer i anledning Si ;Ds tiårsjubileum.

De var overbevist om at alle norske ungdommer har en hjertesak og ba dem svare.

Her er svarene de fikk:

Anette Borch (20).

Anette Borch (20):

La homofile få adoptere!

Min hjertesak er at homofile skal få adoptere barn. Det er veldig mange barn som trenger et hjem. Homofile kan være like gode foreldre som heterofile, og det er ingen forskning som tyder på noe annet.

Jeg tror på at hjemløse barn ikke bryr seg om hvilket kjønn foreldrene er, og de trenger å få dekket grunnleggende behov som mat og kjærlighet.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss din hjertesak med #ungdomsavis på Twitter. Kanskje kommer din sak på trykk i avisen.

Salvatore Matias Messina (18).

Salvatore Matias Messina (18):

Legalisering av cannabis!

Min hjertesak er legalisering av cannabis. Hvorfor? Fordi cannabis omfatter så mye mer enn ruspolitikken. Krigen mot rusmidler har ikke fungert, og det er på tide å se på det i et nytt lys.

Hamp-planten (cannabis-planten) har over 25.000 bruksområder, og hvis vi går tilbake i historien så ser vi tydelig at det er bare dumskap som har ført til forbudet. Den eneste grunnen til at cannabis forblir ulovlig i dag er alvorlig konservatisme og ignoranse.

Ida Fredriksen (20).

Ida Fredriksen (20):

Fordommer skaper fremmedfrykt!

Disse fordommene blir skapt av fremmedfrykt, man får fordommer fordi man ikke kjenner noen. Vi i Norge gjør det kanskje litt for ofte. Hvis det er noe jeg kunne ha endret på, så hadde jeg ønsket at vi i Norge ikke hadde vært så fordomsfulle, at vi hadde vært litt mer åpne. At vi ble kjent med folk litt bedre før vi dømmer dem og setter dem i bås. Jeg synes behandlingen av romfolket i Norge belyser akkurat dette.

Matilde Augusta Finstad  Huseby (16)

Matilde Augusta Finstad Huseby (16):

Bevar regnskogen!

Hjertesaken min er å bevare Jordens regnskoger. Regnskogene er essensielle for klimaet og unike urbefolkninger livnærer seg av dem. I tillegg er det biologiske mangfoldet der helt utrolig, det finnes faktisk rosa delfiner i Amazonas! Altfor mye regnskog er blitt ødelagt, og det er vårt ansvar å sørge for at det som er igjen forblir urørt.

Fredrik Bull-Hansen (17)

Fredrik Bull-Hansen (17):

Sats på breddeidrett!

Jeg ønsker å få mange flere unge til å begynne med idrett. Det er veldig viktig at ungdom har et sted med trygge og sunne rammer. Det betyr mye for meg, og jeg bruker selv store deler av fritiden min på den saken.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss din hjertesak med hastag #ungdomsavis på Twitter. Kanskje kommer din sak på trykk i avisen.

Anna Dåsnes (16)

Anna Dåsnes (16):

Like rettigheter for alle!

Den saken som står nærmest mitt hjerte er likestilling. Ingen mennesker velger hvilken kropp de fødes i eller hvem deres foreldre er, og derfor burde alle mennesker ha like rettigheter, muligheter og friheter i samfunnet. Jeg er "equalist", og tror på et samfunn som ser deg for det mennesket du er, ikke kjønnet du ble født som.

Aurora S. Maaby

Aurora S. Maaby:

Flere aktiviteter for ungdom!

Fritidstilbud for unge er absolutt ikke noe å ta for gitt. Som unge i dagens samfunn har vi så mange muligheter tilrettelagt for oss. Klubber, musikkverksted og idrettslag er eksempler på arenaer hvor vi kan utøve aktiviteter vi liker, har mulighet til å ytre oss som individer, lærer å kjenne oss selv bedre og lærer nye ting.

Voksne synes ungdommers fysiske og mentale helse er viktig, og fritidstilbud er derfor et stort pluss. Fritidsklubber er steder som drar oss bort fra TV og internett, og vi tar oss tid til å dra dit og være der. Eksperter og voksne generelt klager ofte på at dagens ungdom blir mindre og mindre sosiale. Hvorfor truer politikere da med å kutte i, eller til og med fjerne, de plattformene som får oss unge til å gå ut døren og sosialisere?

Mika Hætta (19).

Mika Hætta (19):

Hjelp Kenya!

Min hjertesak er Kenya. Jeg har vært der nede med min bestemor på et guttehjem. Jeg har veldig lyst til å kjøpe en tomt å bygge et hjem for kvinner hvor de kan dyrke grønnsaker og sy klær. Det hjelper lite å hjelpe barna hvis de som skal passe på dem ikke har det bra.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss din hjertesak med hastag #ungdomsavis på Twitter. Kanskje kommer din sak på trykk i avisen.

Tuva Fried Nilsen (17).

Tuva Fried Nilsen (17):

Gjør det du brenner for!

Min hjertesak er at alle skal få holde på med det de brenner for, uten å føle seg presset fra omgivelsene. At foreldre skal vite forskjell på å oppmuntre barna sine og å ha ambisjoner på deres vegne. Det er ikke rettferdig at den nye Jimi Hendrix aldri får tatt i en gitar, fordi pappa har sagt han skal bli lege.

Nikolai Bjørn Akselvoll (16).

Nikolai Bjørn Akselvoll (16):

Bekjemp klimaendringene!

Min hjertesak er å bekjempe klimaendringene vi står overfor i dag fordi de rammer dem som har minst fra før av. Vi som har vært med på å skape de enorme endringene, har et historisk ansvar for å hjelpe ofrene for vår politikk.

Benjamin Enok (20).

Benjamin Enok (20):

Love is action!

Jeg synes det er fint å kunne hjelpe til å gjøre en forskjell! Da jeg besøkte fadderbarnet mitt for et par år siden, gjorde det et veldig inntrykk på meg hvor lykkelige man kan være, uten å eie noen ting. En ikke-materialistisk lykke som blir sjeldnere og sjeldnere i Norge. Det koster så lite for oss, og betyr så mye for dem. Det skal ikke så mye til for å gjøre en forskjell. Love is action!

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss din hjertesak med hastag #ungdomsavis på Twitter. Kanskje kommer din sak på trykk i avisen.

Sandra Moradi (17).

Sandra Moradi (17):

Slutt å dømme muslimer!

Min hjertesak er kampen mot fordommer mot muslimer. Det virker som alt i samfunnet er muslimers feil og at all terrorisme blir utført av muslimer – jeg er lei av det. Vi må slutte å peke fingre og dømme. Vi må finne en mer åpen og raus løsning. Ytringsfriheten er absolutt – ja – men ytringsfriheten kan få stygge skylapper av trangsynte fordommer. Det er derfor jeg engasjerer meg i organisasjoner som World Against Prejudice som forsøker å ta et oppgjør med alt dette!

Mia Audrey Nerland (17)

Mia Audrey Nerland (17):

Smil mer til hverandre!

Jeg synes vi bør smile mer til hverandre. Hvorfor er det slik at vi er så redde for å smile? Er vi redde for å dumme oss ut? Kanskje får vi ikke et smil tilbake? Eller kanskje vi er redde for å få øyekontakt? For meg er det ingenting som varmer mer enn å gå på gaten og smile til noen som smiler tilbake. Å smile, ikke fordi jeg kjenner personen, men fordi det gjør både min egen dag og andres så mye bedre. Et smil bringer varme og positivitet inn i hverdagen. Et smil er et tegn på omtanke, medmenneskelighet og kjærlighet. Og det beste av alt; et smil er helt gratis!

Jeg utfordrer deg. Smil mer. Jeg lover, du vil ikke bli skuffet.

Les også:

Les også

  1. «Si ;D var ikke bare noe krampeaktig liksomkult som tanta hadde funnet på»

  2. «Derfor er det i dag tantebarna som styrer Aftenposten-skuta»