SiD

Er jeg en mobber? Hvordan stopper jeg å ha ereksjon hele tiden? Kan jeg ha blitt gravid?

Helsesøster Anne Bentzrød og sexologisk rådgiver og sykepleier Anders Røyneberg svarer i spalten Sex, psyke og ungdomsliv.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Får du ufrivillig ereksjon, kan du forsøke å flytte tankene dine fra sex over til tanker som ikke er så opphissende, skriver Anders Røyneberg. Foto: Håkon Jøssang

Jeg får ereksjon hele tiden!

Hei, jeg får stiv penis helt plutselig når jeg sitter i klasserommet eller har gym! Hva skjer? Er det mulighet for å få stoppet det?

Gutt (15)

Det at du lett får ereksjon er faktisk et godt tegn. Det viser at kroppen din er frisk og fungerer som den skal! Det er vanlig at penis lett blir stiv i tenårene. Ufrivillig ereksjon oppstår når vi tenker på sex, men også i situasjoner hvor vi ikke tenker på sex. Slik uønsket kroppslig reaksjon er vanlig, spesielt i puberteten når hormonene preger kroppen.

Dette vil roe seg ned med årene, men kan føles plagsomt når det pågår.

Gutter i puberteten vil kjenne seg igjen i det du forteller. Det vil si at de fleste gutter i klassen din også opplever dette som problematisk.

Ukontrollert ereksjon oppleves flaut, og mange er redde for at de rundt skal oppdage den

Ukontrollert ereksjon oppleves flaut, og mange er redde for at de rundt skal oppdage den. Det samme fenomenet skjer med jenter, de får stiv klitoris, men siden klitoris er mindre enn penis, er den lett å skjule.

Du kan legge penis oppover i underbuksen.

På den måten lager ikke ereksjonen så stor bul når du reiser deg. Om det er seksuelle tanker som er grunnen til ereksjonen, kan du forsøke å flytte tankene dine fra sex over til tanker som ikke er så opphissende. Det kan for eksempel være lekser, politikk eller å rydde rommet.

Vennlig hilsen Anders


Foreldres krangling går ut over skolearbeid, fritid og søvn

Foreldrene mine skilte seg da jeg var 10 år . Det var masse krangling både før og etter at de skilte seg. De blir aldri enige om hvor lenge de skal ha oss. Hvis jeg velger den ene, blir den andre sur.

De sier jeg er så flink som takler alt så bra.

Det de ikke vet, er at jeg holder alt inni meg og holder på å sprekke. Det går ut over skolearbeid, trening, fritid og søvn, og jeg gråter ofte i skjul.

De har kranglet i seks år, og uansett hvor mye jeg prøver å snakke til dem, hjelper det ikke.

Gutt (15)

Hei!

Det er slitsomt å være barn og ungdom når foreldre krangler.

Når de i tillegg blir sure når dere ikke er «nok» hos hver av dem, gir de deg en ekstra belastning. Ikke rart at du er trist og at dette går utover mye i livet ditt nå.

Jeg synes det ville vært fint om foreldrene dine hadde greid å spørre deg hvordan det er for deg når de krangler og når du må forholde deg til to hjem på denne måten.

Når de ikke spør deg, må kanskje du fortelle dem det direkte. Prøv igjen!

Minn deg selv om at det er de som er de voksne, og at de har tatt valget om å være foreldre og om å skille seg, og at de da må være voksne nok til å jobbe for å finne gode løsninger for deg.

Minn deg selv om at det er foreldrene dine som er de voksne

Du har rett til å bli hørt, og din mening skal vektlegges i forhold som angår deg.

Det kan også være godt å få litt hjelp til å prate med foreldre om slike ting, og det er nettopp noe ansatte på et familievernkontor kan mye om og kan hjelpe til med.

De kan hjelpe dere å lage avtaler, der du blir hørt, om hvor mye dere skal bo hos hver og gi foreldrene dine råd om å prøve å kommunisere litt bedre.

Du kan også prate med helsesøster på skolen din om dette.

Prater du med noen, kan det gjøre at du får det bedre, og du får mer overskudd til skole og glede over fritidsaktiviteter igjen.

Vennlig hilsen Anne


Kondomet sprakk: Ta nødprevensjon så raskt som mulig, oppfordrer helsesøster. Foto: Nicky force / Shutterstock / NTB scanpix

Kondomet sprakk

Hei! Jeg har hatt sex med kjæresten min. Vi brukte kondom, men den sprak inni meg. Jeg går på p-piller, men jeg husker ikke alltid å ta dem. Kan jeg bli gravid selv om jeg tar dem nå, etter at vi hadde sex?

Jente (16)

Ja, du kan ha blitt gravid selv om du tar p-pillene nå, etter samleiet. Når du ikke har tatt p-pillene regelmessig, slik de skal tas, har du ikke en trygg beskyttelse mot graviditet. Bra at dere da har tenkt på å bruke kondom i tillegg!

Da den sprakk, ga den dere ikke ønsket beskyttelse.

En mulighet når noe slikt har skjedd, er å ta nødprevensjon så raskt som mulig. Senest innen 48 timer for et merke, 72 timer for et annet.

Uansett: Hvis neste menstruasjon ikke kommer til forventet tid, bør du ta en graviditetstest for å sjekke om du kan ha blitt gravid.

Graviditetstest kan du kjøpe og ta hjemme eller få tatt gratis på Helsestasjon for ungdom eller hos skolehelsetjenesten, der du også kan få råd og veiledning.

Vennlig hilsen Anne


Forsøk å registrere hvordan du snakker og behandler mennesker rundt deg, skriver rådgiver Anders Røyneberg. Foto: Victoria 1 / Shutterstock / NTB scanpix

Er jeg en mobber?

Hei, hva er mobbing? Jeg har fått vite av noen venninner at jeg mobber, men synes ikke det selv. Jeg vil ikke være en mobber.

Jente (15)

Det er bra du tar kontakt. Det viser at du ønsker å forstå hvordan andre oppfatter deg. Å snakke om dette med noen du stoler på, vil som regel føles godt. Mobbing er ond oppførsel og har tre kjennetegn: den er sårende, pågår over tid og går ofte ut over mennesker som har vanskeligheter med å forsvare seg.

Mobbing kan være slag, spark, slemme kommentarer, skjellsord eller trusler. Det kan også være utestengelse, baksnakking eller å ødelegge andres vennskap.

Forsøk å registrere hvordan du snakker og behandler mennesker rundt deg.

Tenker du det er vanskelig å forstå hva det er med oppførselen din som oppleves som mobbing, kan du spørre venninnene dine om konkrete eksempler eller ta en prat med helsesøster, lærer, foreldre eller andre du har tillit til.

Det er viktig at du spør deg om det du sier og gjør, oppleves som OK for andre

Mobbing er smertefullt for den som opplever det. Konsekvensene er alvorlige og kan ødelegge livet. Både barn og voksne mobber, og mobbing oppleves ulikt fra person til person.

Vennskapelig erting, hvor det er en enighet om at det som sies og gjøres er OK, er ikke mobbing, men uttrykk for vennskap og kjærlighet.

Det er viktig å kunne tulle og tøyse med andre, men det kan være en hårfin balanse. Av den grunn er det viktig at du spør deg om det du sier og gjør, oppleves som OK for andre. Lykke til!

Vennlig hilsen Anders


Lurer du på noe om sex, psyke eller ungdomsliv? Send inn spørsmålet ditt her.


Her ser du forrige ukes Sex, psyke og ungdomsliv-spalte:

 1. Les også

  Hvordan blir jeg kvitt guttepuppene? Har jeg liten penis? Hvordan takler jeg kroppspress og sorg?

Les mer om

 1. Si ;D
 2. Sex
 3. Kjærlighet
 4. Ungdom
 5. Kroppspress

Si ;D

 1. SID

  Mamma har fått kreft. Men dette er ikke et trist innlegg

 2. SID

  I desember er vi omtenksomme. Så kommer det nye året, og vi blir selvsentrerte igjen

 3. SID

  Jeg har vært klimaaktivist i seks år, men aldri vært så provosert som nå

 4. SID

  I Brasil lærer jeg mer om feminisme enn jeg gjorde på skolebenken

 5. SID

  De nye klesreglene til SATS er ikke krenkende. Å trene i magetopp er ingen menneskerett.

 6. SID

  Slangebitt er en glemt helsekrise det må snakkes mer om