Kjære bloggkollega: Se opp fra skjermen din, ut av den nyopererte rumpa di og ta ansvar. Stemmen din trengs!

Jeg drømmer om å få en datter en dag. Jeg vil ikke at hun skal vokse opp i et samfunn der hun ikke er bra nok til å være seg selv, skriver blogger Martine Halvorsen (20).

Si ;D-innlegg: Du er et forbilde. Hvis du ikke bærer tittelen med stolthet og respekt, foreslår jeg at du begynner med noe annet.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Tirsdag var jeg invitert til et møte med barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland. På plass var toppsjefer i bloggnettverkene, influencere, journalister, forskere, politikere og redaktører. Selv er jeg på reise, men pappa stilte på vegne av meg. Målet med møtet var å komme videre med det å finne tiltak som begrenser norske bloggere, instagrammere og youtuberes negative kroppspress på norske tenåringer.


Kjære bloggkollega.

I går gråt jeg meg i søvn. Jeg er nemlig sliten, fortvilet, sint og lei meg. Det er nok nå. Det er SÅ nok!

Jeg er nemlig en av de jentene som fortsatt tenker at jeg kan fjerne fettet på magen min og putte det i rumpa ved å stikke til den klinikken en av dere, oss, har tipset om.

Jeg er den jenta som fortsatt spør kjæresten min om jeg hadde vært finere om jeg hadde fylt leppene mine litt.

Jeg er den jenta som googler «hvordan gå ned kjapt i vekt» og kommer inn på lister som dere, vi, har skrevet.

Det er på tide at vi står sammen og at vi tar ansvar. Vi må slutte å dele ut rabattkoder så unge jenter løper til nærmeste salong og fikser leppene sine.

Vi er forbilder enten vi vil det eller ikke

Vi må slutte å tipse om hvor det er lurest å opere rumpa si.

Vi må slutte å la kyniske annonsører herje med oss og tjene seg steinrike på at vi gir elendig selvtillit til unge jenter og gutter.

Vi er nemlig forbilder. Vi kan ikke strekke hendene i været og si at det er en tittel vi ikke ønsker, for det er ikke vi som bestemmer om vi er det eller ikke. Og hvis det ikke er en tittel du ønsker å bære med stolthet og respekt, foreslår jeg at du begynner med noe annet.

Jeg drømmer om å få en datter en dag. Jeg vil ikke at hun skal vokse opp i et samfunn der hun ikke er bra nok til å være seg selv.

Jeg vil ikke at hun skal vokse opp i et samfunn der det er vanligere å fylle leppene sine enn det er å kjøpe nye sko.

Jeg vil ikke at hun skal bli en av de jentene som sender bloggere som meg melding og forteller at hun ikke vil ligge med noen fordi underlivet hennes ikke er pent nok.

Eller lurer på om hun hadde vært penere om hun hadde fjernet noen av ribbena sine.

Rabattkoder på inngrep bør forbys

Vi har et enormt ansvar, og det er skremmende at vi har større påvirkning på norske barn og unge enn det foreldrene deres har.

Det er skremmende at kjolene vi linker til på våre blogger blir utsolgt og at norske jenter løper til nærmeste salong for å bli litt penere, etter anbefaling fra oss.

Deter så trist og grusomt, og jeg kan ikke sitte å se på lenger.

Les også

Skrivekonkurranse: Hvilken rolle spiller mobiltelefonen i ditt liv?

Jeg håper at det nå blir ulovlig å være et dårlig forbilde. Jeg håper det blir ulovlig å dele ut rabattkoder til å fylle lepper, pupper og rumper, både for influensere og for bedrifter. Jeg håper det bli ulovlig å dele og tipse om salonger og klinikker.

For nei, vi gjør ikke følgerne våre en tjeneste ved å si hvor de burde operere puppene sine. Vi setter griller i hodene deres. Vi gir dem muligheter.

Kjære bloggkollega. Jeg driter i hva du gjør med deg selv, hvordan du ønsker å se ut eller hvor stor du vil at rumpa di skal være, men hold kjeft om det og slutt å dele tips og triks med andre. Ta ansvar!

Svar nei på kyniske mailer

Vil du at dine barn skal vokse opp og tro at de ikke er bra nok? Pene nok? Deilige nok?

Det er nok kropps- og utseendepress nå, og jeg vil ikke sitte og se på at mine jevnaldrende sulter seg ihjel og sprøyter seg fulle av all mulig dritt.

Det er nok nå. Jeg vet at ikke alt ansvaret ligger på oss, men vi kan ta vår del av jobben og svare nei på kyniske mailer. Vi må prøve å tenke på andre ting enn at rynkene i pannen kan bli borte med sponsede sprøytestikk.

Så vær så snill, se opp fra skjermen din, ut av den nyopererte rumpa di og ta ansvar. Stemmen din trengs! De som gjør at du kan leve av det du gjør, trenger deg.

Teksten ble først publisert på Martine Halvorsens blogg.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.