SiD

Fem grunner til å droppe fraværsgrensen | Anniken Willman (17)

Burde vi ikke gjøre skolen til et sted skulkerne ønsker å være, fremfor å tvinge?

Si ;D-innlegg: Noen fag blir svært sårbare.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Mitt liv blir vanskeligere av fraværsgrensen, og derfor burde mitt ord telle. Her er fem argumenter mot fraværsgrensen.

1. Den løser ikke problemet

Burde vi ikke gjøre skolen til et sted skulkerne ønsker å være, fremfor å tvinge? Hovedproblemet er dårlig motivasjon, og konsekvensen er skulk. En fraværsgrense vil skjerpe skulken, men garantert ikke motivere noen.

2. Den går utover dem som ikke skulker

Lista over «ugyldige» grunner for fravær er lang. Vi hører at elevers mentale helse er et stort problem, så hvorfor skal grepet rundt halsene våre strammes enda mer? Mange av oss vil, men vi klarer ikke. Vi blir offer for et enda større press.

3. 10 prosent er latterlig lite

Jeg var borte tre fredager første semester. Én dag syk, én dag i Sverige med tennisklubben og én dag på ferie på Madeira med familien. Jeg var borte 3 av de 27 timene vi hadde i geografi det semesteret, som ga meg 11 prosent fravær.

Jeg fikk sekser i halvårsvurderingen, fordi jeg leste på solsenga og pugget mellom kampene i Stockholm

Dette viser hvor små marginene er. Jeg fikk sekser i halvårsvurderingen, fordi jeg leste på solsengen og pugget mellom kampene i Stockholm. Jeg tok til meg pensum utenfor klasserommet. Karakteren er likevel kjørt. Skal jeg droppe lærerike og opplevelser fordi jeg har geografi på fredager?

4. Flere vil droppe ut

Skaden er skjedd: Jeg har 10 prosent fravær i geografi. Da gidder jeg ikke å dukke opp i geografitimene, om jeg uansett må ta opp faget senere. Jeg er farlig nær å ikke gidde norsk og tysk også.

Veien til å droppe alle fag er innen rekkevidde. Grensen gjør videregående vanskeligere, og flere vil droppe ut. Vitnemål med mye fravær er bedre enn null vitnemål.

5. Vi blir tall, ikke elever

Går vi på skolen for å holde fraværsstatistikken lav? Jeg går på skolen for å lære. Jeg vil utfordres, utvikles og gjøres klar for arbeidslivet. Grensen tar fra oss muligheten til å lære ansvar og å ta vare på oss selv. Vi tvinges til å møte opp på skolen, som om det er en straff eller et fengsel.

Følg Aftenposten Si ;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid).


Tre innlegg om fraværsgrensen:

Kommentator Peder Dimmen (17):

Les også

Torbjørn Røe Isaksen er en værgud i fraværståken

Elevorganisasjonen til Torbjørn Røe Isaksen:

Les også

Foran 550 elever sa Røe Isaksen at han er villig til å ofre noen svake elever

Torbjørn Røe Isaksen svarer:

Les også

Ærlig talt, Elevorganisasjonen!

Si ;D har egen podcast!

I den ferskeste episoden tester vi mindfulness på lufta. Med oss i studio har vi skeptiker Martine Halvorsen (18), kjent fra TV 2-serien Sykt Perfekt. Kan vår psykolog hjelpe henne å stresse ned i den hektiske hverdagen, eller er hun like skeptisk etter å ha prøvd?

Hvor realistisk er «Skam»?

To elever ved Hartvig Nissen, hvor serien er spilt inn, gir deg svaret. De sier blant annet: — Det finnes hookefester, der det ikke er skam å hooke med flere på en kveld.

Les også

Der har «Skam» truffet skikkelig!

Unge og skolepress – er videregående så ille?

Er videregående virkelig så ille, eller er dagens unge bare en gjeng med sutrepaver? Lederen i Sosialistisk Ungdom ønsker å innføre opptaksprøver og intervjuer, i stedet for bare karakterer når man søker høyere utdanning. Er det så lurt? De andre i panelet er skeptiske.

Hør den med ett klikk her:

Les også

Her kan du høre alle Si ;D-podkastene!

Anniken Willman (17)