SiD

Konkurranse: Vis oss hvordan det er å være ung i dag

 • Anders Veberg
  Anders Veberg
  Journalist
Dette ser Hanne Sigbjørnsen for seg når hun tenker på det å være ung i 2016. – Jeg tror unge i dag legger litt for stort press på seg selv, skriver illustratøren, kanskje bedre kjent som Tegnehanne. Hva ser du for deg?

Si ;D: Nå kan du komme på hedersplass i Aftenposten ved å visualisere din mening om hvordan det er å være ung i dag.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Vi blir aldri lei av å lese om hvordan unge har det, men nå vil vi se det. Tar du bilder, tegner du, bruker du tekstiler eller kullstift, eller er du god på video eller tegneserier? Da har du sjansen til å stikke av med kule premier og komme på trykk på hedersplass i Norges største avis.

Konkurransen er enkel, men likevel vanskelig: Visualiser din mening – hvordan er det å være ung i 2016?

Du står fritt til å være så kreativ du bare vil, så lenge det bærende elementet ikke er tekst.

Send inn ditt bidrag innen 1. juni og vinn kule premier (se faktaboks).

Dette er juryen:

Kyrre Lien er en anerkjent norsk fotograf, som blant annet tok Årets bilde i 2014 og lagde Årets nyhetsvideo i 2015. Han har jobbet for flere store aviser, som Aftenposten, VG og New York Times.

Hanne Sigbjørnsen er blitt svært populær som blogger og illustratør under pseudonymet «Tegnehanne». I 2015 fikk hun Pondus-prisen, og hun har levert faste innlegg til Aftenposten siden 2013.

Ane Hem har jobbet som presentasjonsjournalist for Aftenposten siden 2013 og har tidligere jobbet for blant andre Dagens Næringsliv, Klassekampen og Vårt Land.

Amalie Lereng er Si ;D-ansvarlig i Aftenposten og har jobbet i redaksjonen siden 2014.

I tillegg sitter Si ;D-journalist Anders Veberg (meg, jour.anm) i juryen. Han har ingen diplomer å vise til, men vet hva han liker.

Her er spørsmålene vi stilte juryen:

 1. Hva ser du etter hos en vinner av denne konkurransen?
 2. Hvordan blir det annerledes å illustrere en mening, og hvordan bør man gå frem?
 3. Hva ser du for deg når du tenker på det å være ung i dag?
HanneSigbjørnsen_doc6pgjberw13t8g2y5d0d.jpg

Tegnehanne: – Lag noe jeg ikke engang har tenkt på– Jeg ser kreativitet og nyskapning. Noen som klarer å vise at et bilde kan si mer enn tusen ord og som kan treffe en nerve med bidraget sitt. Det er kanskje litt abstrakt, men jeg ser kort sagt etter noe jeg ikke engang har tenkt på. Det er jo ikke så lett å forklare.

– Det kan være skikkelig vanskelig, men jeg tror det er lurt ikke å låse seg helt fast i én setning eller at alle skal skjønne akkurat hva du mener. All god kunst er åpen for tolkning. En annen ting er ikke å være redd for reaksjonene – det er lettere sagt enn gjort. Min personlige erfaring er at de tingene jeg har laget som har fått flest negative reaksjoner, har også fått flest positive, og er de som har gjort mest inntrykk på folk.

– Å være ung kan jo være både spennende, lærerikt, skummelt, strevsomt, bekymringsfritt og bekymringsfullt. Jeg er åpen for visualiseringer som tar opp alle de forskjellige aspektene ved det.

Tegnehanne har levert flere innlegg til Aftenposten som har skapt reaksjoner. For ikke så lenge siden laget hun dette:

Les også

Vi kan alle prøve å være litt mindre drittsekk mot dem som er psykisk syke

_MG_5916_doc6pgjb6ngz1d123tb1d0f.jpg

Ane Hem: – Jeg serfor meg alt jeg får på Snapchat– Jeg ser etter noe som treffer og som virker ekte. Noen ganger er veldig proff gjennomføring eller imponerende håndverk kult, andre ganger forteller en enkel, skjelvende strek akkurat det du vil si. Det viktigste er at jeg tror på det som fortelles, og at engasjementet og viljen kan merkes. Og det gjør alltid inntrykk med en innfallsvinkel jeg ikke har tenkt på før.

– På engelsk er en mening «point of view», et synspunkt. Vi uttrykker meninger hele tiden når vi visualiserer, og ofte tenker vi ikke en gang over det – vi gir bare uttrykk for verden slik vi ser den. Når et bilde gir oss et helt nytt syn på noe gir det tydeligst mening.

– Jegfor meg alt jeg får på Snapchat, altså bildet unge gir av seg selv i sosiale medier. De er en kontrast til polert plast, retusjerte videoer og hele det perfekte bildet av ungdom som leveres av reklamebransjen, musikkindustrien og andre glamorøse greier. Før sto det polerte for noe man skulle strebe etter, nå fremstår det oftere som juks.

 • Her kan du lese mer om hvordan Hem jobber.
_MG_4661_Kyrre_Lien_doc6pgjbu7cgvpg1lxcd0f.jpg

Kyrre Lien: – En egen stemme som tør å sparke litt ifra– Den som stikker av med den gjeveste prisen må være original, overraskende og ærlig. Jeg ser etter dem med en egen stemme, som tør å sparke litt ifra og gjerne er samfunns— eller systemkritisk. Det liker jeg.

– Det fine med å visualisere en ytring er at det gjerne er noe man brenner for. Det er så mange viktige hendelser og trender som skjer i verden nå at det så absolutt mer nok å ta av. Her må kreativiteten få slippe til, enten om man vil løse det med bilder, tegninger eller andre måter. Jeg ville valgt en ytring først, og latt formspråket tilpasse seg etter det.

– Jeg får late som jeg fremdeles er ung og si at det å være ung i dag byr på mange muligheter og utfordringer. Vi har muligheten til å endre Norge og verden i en mer bærekraftig retning. Samtidig er vi inne i en teknologisk revolusjon som har satt så mye på hodet. Både hvordan vi kommuniserer med hverandre, men også hvordan alt blir så mye mer gjennomsiktig. Vi lever i en verden hvor vi måles og måler mennesker til enhver tid, og det er en mulighet som kommer med forpliktelse.

I fjor reiste Kyrre Lien til Ukraina sammen med Aftenposten-journalist Helene Skjeggestad for å rapportere fra krigen:

Les også

I en bombekjeller full av vann gjemmer de seg fra krigen

amalie byline_doc6pgmv58z17o2xbok8r3.jpg

Si ;D-ansvarlig Amalie Lereng: – Jeg vil bli overrasket– Vi får inn veldig mange skriftlige innlegg i Si ;D hver dag, men vi vet at det er mange talent der ute som kan uttrykke seg gjennom foto, tegning, montasjer og så videre, som vi går glipp av i dag. Helt ærlig, så vet jeg ikke hva jeg ser etter. Jeg vil bli overrasket. Vi ønsker at Si ;D skal være en mer visuell side i fremtiden, og vi håper at vi gjennom denne konkurransen kan komme i kontakt med fremtidige stjerner.

– Jeg aner ikke – dette er grunnen til at jeg er skrivende journalist! Men jeg tenker at det aller viktigste er at man har en klar tanke på hva man vil si.

– Det første som slår meg er tankespinn og kaos. Mitt inntrykk er at mange unge i dag har veldig mange tanker i hodet samtidig. Unge har veldig mye de gjøre og mye de har lyst til å gjøre. Det som er krevende, er å finne balansen. Det andre som slår meg er spenningen mellom å være til stede i livet på nett og i det virkelige livet. Hvordan visualiserer man det? Her sender den skrivende journalisten staffettpinnen videre til de unge og kloke!


Trenger du inspirasjon til konkurransen? Her har du flere gode eksempler:

 • _Jenny Jordahl illustrerte vinnerbidraget i vår forrige konkurranse, der vi spurte elever hvordan norsk skole kan bli bedre:
Les også

Her er resultatet: «Jeg trenger ikke en lærer til å fortelle meg ting jeg kan søke på Wikipedia

»_
Dollhouse-serien har blitt veldig populær i det siste:

Les også

«Vi har rett og slett ikke et apparat som klarer å integrere så mange kjøttetere i fake Uggs og med røykemunn på en gang»

Kanskje du kan plukke opp noen triks fra en moderne mann?

Les også

«Trodde du den moderne mann bare satte pris på hjemmebrygget øl og sous vide-mørt kjøtt? Å nei, du»

Og til slutt – her er mer Tegnehanne:

Les også

Det eneste som er verre enn å mislike noen sterkt, er å mislike noen som alle andre liker

Si ;D har egen podkast! Her er de to siste episodene:

Er antisemittisme et problem i Norge i dag? Rachel Mizrachi (20) og Yuval Regev (19) deler sine erfaringer. Mizrachi turte aldri å fortelle lærerne om jødehetsen hun opplevde på skolen. Hun var redd for offerrollen. Hør episoden her:

Seksualitet — vi orienterer oss i jungelen!

Hva betyr det egentlig at det står + bak LHBT? Og visste du at det finnes over 80 kategorier du kan plassere seksualiteten din i? Demiseksuelle Mia Kristine Martinussen (17), lege Mina Adampour og Eirik Rise, leder i Skeiv Ungdom, diskuterer.

Du kan også abonnere på podkasten i iTunes eller søke på Si ;D i din podkast-app.

Les mer om

 1. Debatt
 2. Ungdom