SiD

Gutten som skrev seg ut av ensomheten

  • Pamir Ehsas
    student ved Universitet i Oxford og leder av Brighter Tomorrow
  • Ingvild Berg
    Journalist
Axel Røthe stråler når han får tilbringe tid med kameraten Peder Andreas Reiersrud.

«Er jeg en byrde for alle?» skrev blinde Axel Røthe til Si ;D i 2012. Innlegget endret hverdagen hans.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Axel Røthe på kafé med venner.
- Jeg er glad for at jeg skrev til Aftenposten. Hvis man ikke sier fra, blir det i hvert fall ikke bedre, sier Axel Røthe.

Denne artikkelen er Si ;D-anbefalt! Den er planlagt og skrevet av vår ungdomsredaksjon, som tar over styringen av Aftenposten i anledning Si ;Ds tiårsjubileum.

Husker du vi akte i Korketrekkeren? spør Axel kameraten og ler. De sitter på kafé og drikker kakao, mens TV 2 filmer fra utsiden.

Han minnes innlegget han skrev til Si ;D i juni 2012. Han følte seg ensom og isolert og hadde behov for å sette ord på følelsene sine:

"Det er ingen som ringer meg. Det er ingen som ringer på døra og spør om vi skal finne på noe. På Facebook får jeg tommelen opp når jeg legger ut et bilde, men spør jeg om noen vil finne på noe med meg, er det helt stille."

Massiv respons

Allerede samme dag som innlegget ble publisert, strømmet tilbakemeldingene inn. Folk ville så gjerne bidra, både kjente og ukjente.

— Det var fint. Det var som om mange ble minnet på at jeg fantes. Plutselig var det sånn at mange gjerne ville finne på noe med meg, sier Axel to og et halvt år etter at innlegget ble publisert.

Les også: Overveldet over responsen!

I kjølvannet av innlegget i Aftenposten ble han kontaktet av flere medier. Han var blant annet lørdagsgjest i Dagsrevyen. Og det stoppet ikke der. Innlegget ble trykket i én skolebok for videregående (Norsk for yrkesfag 1, Aschehoug), og én for ungdomstrinnet (FABEL 8, Aschehoug). Saken ble også en del av utstillingen "Be Democracy" på Nobels Fredssenter.

Skal gi ut låt med bandet

- Hvorfor tror du at det du skrev traff folk som det gjorde?

— Det er vanskelig å vite. Kanskje det var mange som syntes synd på meg? Kanskje det er mange andre som også føler seg ensomme og kjente seg igjen? Kanskje noen er flaue for å si at de er ensomme? Kanskje noen føler at det ikke er fint å ikke være normal?

Les også: Axel Røthe fortalte om ensomheten. Det endret alt.

Axel Røthe har mistet synet. Men i dag er humøret på topp. Axel gleder seg til at bandet han spille trommer i, Cloudberry Cream, skal gi ut låt, og til at han skal flytte for seg selv.

- Glad for at jeg skrev

— Det er mange som har hørt at jeg skal flytte, og det er mange som sier at de har lyst til å komme på besøk. Det synes jeg er veldig hyggelig, sier han.

Men først er det TV 2 og Aftenposten som skal få komme og se på leiligheten som venter på å innvies. Historien hans berører fortsatt, ingen andre Si ;D-innlegg har skapt et lignende engasjement.

— Jeg er glad for at jeg skrev til Aftenposten. Hvis man ikke sier fra, blir det i hvert fall ikke bedre.

Les flere Si ;D-innlegg:

Les mer om

  1. Ungdomsavis