Der hvor jeg har gått mange fjellturer i urørt natur, skal det nå bli vindmøllepark. Det er uvirkelig | Elise Nygård Thorseng

Jeg har selv tilbrakt mange sommere på Bremangerlandet, og har gått mange fjellturer i området hvor de nå planlegger å sette opp disse vindmøllene, skriver Elise Thorseng Nygård (14), her fra Bremangerlandet i sommer.

Det politikerne kanskje ikke tenker på, er hvor mange det faktisk går utover.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Mye av naturen på Vestlandet er urørt, og den er verdenskjent for nettopp dette. Min familie er fra en liten øy helt vest i landet.

Her på Bremangerlandet er det nå planlagt å sette opp en vindmøllepark. Det politikerne kanskje ikke tenker på, er hvor mange det faktisk går utover.

Sett vindmøllene i havet

Jeg skjønner at folk tenker at vindmøller er bra, men det er de ikke i mine øyne. Vindkraft er fint, men møllene kan stå på alle andre steder enn på uberørte fjell.

Jeg har selv tilbrakt mange sommere på Bremangerlandet og har gått mange fjellturer der hvor de nå planlegger å sette opp disse vindmøllene.

For meg virker det litt rart og uvirkelig at det kanskje skal komme digre hvite master oppe på disse uberørte fjellene.

Vindturbinene som er planlagt i Bremanger, er over 150 meter høye. Disse kan stå ganske mange andre steder enn akkurat der hvor de ødelegger miljøet. Alternativene er at de står i havet, eller på flate sletter der hvor naturen ikke er så spesiell.

Jeg synes det er mye bedre at de står i havet, selv om det koster mer. Velger man denne løsningen, så ødelegger de ikke naturen rundt i like stor grad.

Ørnen slaktes

Dyrelivet blir også skadet på grunn av disse vindmøllene. Mange ørner har reir nærme vindmølleparkene. Vindindustrianleggene på Bremangerlandet, Hennøystranda og Guleslettene ligger i trekkruten for trekkfugler, ifølge Naturvernforbundet.

Vindturbinene som er planlagt i Bremanger, er over 150 meter høye. Disse kan stå ganske mange andre steder enn akkurat der hvor de ødelegger miljøet, skriver EliseThorseng  Nygård (14).

Det er registrert et mulig hekkested for kongeørn 900 meter fra anleggsområdet på Bremangerlandet og åtte sikre hekkesteder for havørn innenfor en radius på fem kilometer rundt industriområdet, ifølge en utredning av Norconsult.

Norsk natur veldig kjent fordi den er så urørt. Hvite master på flere hundre meter vil ødelegge både ryktet og naturen selv. Vi er nødt til å tenke langsiktig når det kommer til miljøtiltak.

For hvis vi setter opp disse vindmølleparkene, så ødelegger vi kanskje ikke naturen med en gang, men over tid blir skaden bare større og større.


Les også

Er det ikke bra at trenden ikke lenger er restylan, men engasjement for kloden?

Les også

Oslo innfører kjøttfri skolemat, og det er fantastisk!

Les også

Hvor ble det av Frps miljø- og klimaengasjement?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.