SiD

Ødelagt jul

Det er mange barn som ikke gleder seg til jul. Ikke fordi julaften i seg selv ikke er koselig, men fordi de forbinder jul med alkohol.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Mange barn gruer seg til jul, for da oppfører mamma og pappa seg så rart, skriver Anna Kjersti Lehre (16). Sarah Cheriton

Et glass vin før maten, en akevitt til middagen, en juleøl til dessert. Det skader vel ingen? Litt cider å kose seg med, mens gavene åpnes er jo bare koselig. Eller? Juletider betyr hygge og kos, og for mange innebærer det alkohol. Men er det riktig at barn skal grue seg til høytiden på grunn av voksnes høye alkoholinntak? Nei. Julen er tiden da barn skal glede seg til å åpne pakker, bake pepperkaker og pynte juletreet.

Større fokus

Mange medier har fokus på alkohol nå rundt juletiden. Statens Institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har anslått at 200 000 barn gruer seg til jul på grunn av foreldrenes alkoholmisbruk. Adventstiden er den verste. SIRUS forteller også at hvert år på denne tiden øker antallet henvendelser til barn og unges kontakttelefon. Videre hevder de at alle juleforberedelsene på skolen er med på å forsterke problemene. Man kan lese mye om dette i aviser, og høre snakk om det på ulike radiokanaler. Det er viktig at det settes fokus på problemet, slik at man kan gjøre noe med det.

Promille

Mange barn får ødelagt julen av rus. Som regel ser de endringene i din adferd under alkoholpåvirket tilstand lenge før du selv merker at promillen har steget. Barn blir usikre når de ser at de voksne ikke er helt seg selv. Har du noen gang vurdert om du får i deg litt for mye alkohol i juletiden, eller har du noen gang tenkt i ettertid at du kanskje drakk for mye?

Så jeg ber alle voksne tenke seg om to ganger før dere drar ut og handler inn alkohol til julen. Tenk over om du virkelig trenger alt dette for å kunne kose deg, og tenk på hvordan det vil påvirke barna dersom du ender opp beruset. Hva slags tanker tror du barn vil ha om juletiden, dersom den er full av alkohol? Gjør dette til en god jul for de minste, ved å endre drikkevanene dine.

Les også

Hva synes du om at voksne drikker alkohol i julen?

Anna Kjersti Lehre (16)

Relevante artikler

 1. SID

  Så fort mamma og pappa begynner å drikke, blir vi utrygge

 2. FAMILIE OG OPPVEKST

  Rusekspert: – Mange barn har grunn til å grue seg til høytiden

 3. SID

  Min mamma sier: Ett glass er kultur, to er fyll

 4. KRONIKK

  Er alkoholbruk en privatsak i møte med helsepersonell? | Tommy Lunde Sjåfjell

 5. SID

  Du som drikker deg full for å slippe deg løs | Martha Melkild

 6. SID

  Til alle dere foreldre som har planer om å drikke alkohol i sommer