Selv om ungdommen din er fornuftig hjemme, tro om igjen!

Er det sånn at hvis din sønn har gode karakterer, spiller på fotballaget og virker glad, så er alt i orden? spør skribenten.

Er det sånn at hvis din sønn har gode karakterer, spiller på fotballaget og virker glad, så er alt i orden?

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Hvilke råd vil du gi tenåringsforeldre? spurte vi ungdommen. Vi fikk inn over 400 svartekster. Denne teksten var en av juryens favoritter.


Jeg lurer ofte på hva foreldrene mine egentlig vet om ungdommer i dag. Mine foreldre er egentlig ganske oppegående og påskrudde. Pappa er fotballtreneren min og er sammen med meg og lagkameratene mine mange timer i uken. Han føler nok at han kjenner oss ganske godt, men gjør han egentlig det?

Han tenker nok at vi er sporty og sunne gutter. Men han vet jo ikke at flere av guttene på laget faktisk ikke bare er slik.

Krevende

Å være tenåringsforeldre i dag må være ganske krevende. Jeg tror mange foreldre ønsker at barna skal være flinke på skolen, ha gode venner, ha sunne hobbyer og være lykkelige. Men hvordan vet de hvordan ungdommene har det, når ungdommene ikke snakker så mye hjemme? Er det sånn at hvis din sønn har gode karakterer, spiller på fotballaget og virker glad, så er alt i orden?

Jeg tror foreldre må følge mer med på barna sine. Mange blir fulgt godt opp hjemme og har en «normal» oppvekst, men gjør likevel ting foreldrene ikke har noen anelse om. Som for eksempel at noen tar med en flaske sprit på skolen.

Denne blir gjemt i et skap, før den blir delt ut til vennegjengen i skoletiden. Er du i gjengen, må du drikke, ellers er du ikke kul nok.

Ingen vil være en «snitch»

Lærerne vet ingenting, foreldrene vet ingenting. Ungdommene vet derimot godt hva som skjer. Det er ingen som forteller det videre, da er du en «snitch». Ingen vil være en «snitch».

Til dere foreldre som ikke vet hva «snitche» betyr: Det er slang for å tyste, angi eller sladre. På denne måten får ikke voksne vite at noen ungdommer drikker vodka i skoletiden.

Ungdommer i dag har en helt annen ungdomstid enn våre foreldre hadde. Vi vokser opp med et digitalt liv som våre foreldre ikke klarer å forstå. Det foregår et slags parallelt univers på sosiale medier. Jeg snakker ikke om Facebook, som er foreldrenes app, men Snapchat, Instagram og Houseparty.

Her kan det gjøres avtaler om alkohol og slåsskamper. Jeg tror mange foreldre tror at dette ikke gjelder deres barn.

Pass mer på

Mitt beste råd til alle foreldre er å passe mer på. Har du sjekket om det er tatt alkohol fra skapet ditt hjemme? Hva har sønnen eller datteren din brukt penger på den siste uken? Hvordan har de fått tak i mye penger, sånn helt plutselig? Tror du på dem når de sier at de har solgt sko?

Ikke vær så naive. Gutter på 13 til 17 år kan faktisk selge vodkaen din på skolen, og du må følge mer med!

Selv om ungdommen din er fornuftig i samtaler hjemme, og det virker som de aldri kunne solgt sprit - tro om igjen. For det skjer faktisk.


Vil du lese mer fra konkurransen?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.