SiD

Vanlig er: Kult nok. Fint nok. Bra nok!

  • Jente (14)
Mye av det man sammenligner seg selv med, er ikke virkelig, skriver Jente (14).

Si ;D-innlegg: Mye av det man sammenligner seg selv med, er ikke virkelig.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Er buksen kul? Sitter buksen fint på? Er rumpa for liten? Er jeg for stor? Ble brynene mine like? Ser man fortsatt kvisen min? Usikker møter jeg opp på skolen og misunner jentene rundt meg.

I timen sitter jeg og skuler over til sidemannens arbeid. Hun som fikk seks i samfunnsfag. Hvorfor kan ikke jeg være sånn? Tenk så stolt mamma hadde blitt.

Handler om å finne seg selv

Kroppspress, klespress, utseendepress, karakterpress, prestasjonspress, kjøpepress. Ønsket om å passe inn og å være populær og perfekt, blir plutselig en del av hverdagen til de aller fleste.

Ungdomstiden handler om å finne seg selv, og da er det naturlig å se på andre som man sammenligner seg selv med.

Men hva er problemet? Jo, mye av det man sammenligner seg selv med, er ikke virkelig. Modellene i mediene er sminket av profesjonelle og har unormalt tynne kropper (flere innrømmer at de sulter seg selv). I tillegg er bildene photoshoppet. Ikke virkelig!

Instagram viser heller ikke det virkelige liv, bare det brukeren vil vise frem. Og hvem ønsker å vise frem det uperfekte? Ikke virkelig!

Bloggere blir også sett på som forbilder. Sophie Elise, som har vært gjennom mange operasjoner for å se slik ut, er på topplisten i Norge.

Tusenvis av unge klikker inn på bloggen hennes og mange andre bloggere daglig. De sammenligner seg med bloggere som er operert eller får betalt for å bruke sminke og dyre klær. Ikke virkelig!

Vil se kviser og joggebukser

Hva er løsningen? Mediene, bloggere og brukere på Instagram må begynne å bruke bilder av vanlige mennesker.

Som forbilder har de et ansvar for å vise hva som er normalt, altså ikke bare gode dager, men også hverdager. Jeg vil se kviser og joggebukser.

Jeg vil se rå og ufiltrerte bilder av vanlige mennesker, også på forsiden av ungdomsblader.

Dagens ungdom blir kvalt av press. Det er usunt å konstant ha et dårlig selvbilde. Vanlig er: Kult nok. Fint nok. Bra nok!


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Si ;D
  2. Sosiale medier
  3. Ungdom
  4. Instagram
  5. Kroppspress