SiD

Noen misforståelser i sidemålsdebatten

Si ;D-Innlegg: Nynorsk og sidemål er ikke det samme

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Nynorsk er i likhet med bokmål, et skriftspråk, skriver Eline (16).

Etter å ha sittet på sidelinjen en stund har jeg bestemt meg for å komme med et par synspunkter. Det dreier seg ikke lenger om en skal ha sidemål som en del av norskfaget, men om nynorsk skal være en del av det.

Som et siste tilskudd til debatten, ble et innlegg skrevet av to 16 år gamle gutter publisert på Si ;D.

Det skal sies at de ikke er alene om å dele de synspunktene som kom frem i innlegget, men la oss likevel rette opp et par misforståelser:

1. Nynorsk og sidemål er ikke det samme

For 12,5 prosent av elevene i norske grunnskoler er derimot bokmål sidemålet, og nynorsk målformen de har majoriteten av sin norskundervisning på. Ja, elever med bokmål som hovedmål er definitivt i flertall, men det er fortsatt ikke slik at alle har bokmål som hovedmål.

2. Ingen snakker nynorsk

I motsetning til det mange ser ut til å tro, er det ingen som snakker nynorsk. Nynorsk er, i likhet med bokmål, et skriftspråk. Dialekter derimot, de er det mange av, og de færreste snakker tilnærmet likt bokmål.

Nestleder i Norsk Målungdom:

Les også

Det er heilt nødvendig at elevane lærer nynorsk

For øvrig skal det sies at hovedgrunnen til at nynorsk i det hele tatt eksisterer, er for å ha et skriftspråk som ligner mer på hvordan majoriteten av befolkningen snakker.

Da Ivar Aasen reiste rundt og hørte på norske dialekter, lignet skriftspråket i Norge mer på dansk enn noe som helst annet.

Når det kommer til stykket, er ikke nynorsk så unødvendig som enkelte kanskje tror. For mange, i likhet med meg selv, er nynorsk den målformen som ligner mest på min egen dialekt.

Jeg, som de (dessverre) fleste andre, har hatt bokmål som hovedmål, og har aldri lidd noen nød på grunn av det, og det tror jeg at de færreste har.

Det er klart det kan være utfordrende når en eksponeres for det nynorske skriftspråket i så liten grad som de fleste på min alder gjør, men mye handler om innstillingen man har til å lære nynorsk i utgangspunktet. Og ja, du kan faktisk få bruk for det.

Les også

  1. Nei til unødvendig grammatikk!

  2. Nynorsk er en bonuspakke!

Eline (16)