SiD

Lekser skaper stor ulikhet i Norge | Lucas Vlek Nilsen

 • Lucas Vlek Nilsen (13)

Kjære lærere og kjære rektor: La oss kvitte oss med lekser og få mer frihet, skriver Lucas Vlek Nilsen (13). Foto: Slatan / Shutterstock / NTB scanpix

Lekser tjener kun barna med foreldre som har tid til å hjelpe.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Lekser er et tema som stadig blir diskutert i norsk offentlighet. Elever, foreldre og til og med noen lærere synes at det blir for mye lekser.

I 2018 ble rundt 25.000 underskrifter fra frustrerte foreldre overlevert til Kunnskapsdepartementet. Målet med kampanjen var å få en skole uten hjemmelekser. Likevel har ingenting skjedd.

Skaper urettferdighet

Ikke alle barn har mulighet til å få hjelp med hjemmeleksene sine. Kanskje har de skilte foreldre, eller kanskje den forelderen de er hos, jobber senvakt og ikke kommer hjem før de har lagt seg.

En del barn har dessuten foreldre som ikke er så flinke i matte, norsk, fremmedspråk og andre fag.

Da kan de ikke få god hjelp. Det kan føre til at leksene ikke blir gjort ordentlig, ikke blir gjort ferdig, eller i verste fall ikke blir gjort i det hele tatt. Det betyr at de barna med foreldre som er flinke i skolefagene, får en bedre skolegang.

Dette er urettferdig. Dette skaper ulikhet i samfunnet.

Vi har annet å gjøre

Mange barn har dessuten mye stress fra før av, så mye lekser gjør bare vondt verre. Karakterpress kan også bidra til stresset. Det er mange som føler på at de må få bra karakterer.

En del barn har også viktige fritidsaktiviter de driver med, og hvis de må gjøre lekser, får de ikke nok tid til mye annet de skulle ha gjort.

Lucas Vlek Nilsen (13). Foto: Privat

Det er forskjell på barn, og derfor kan det hende at de som sliter med noen fag, ikke er like raske til å gjøre lekser. Da kan det ta utrolig lang tid, spesielt hvis de ikke har mulighet til å få hjelp.

Så kjære lærere og kjære rektor: La oss kvitte oss med lekser og få mer frihet. La oss bli kvitt lekser slik at vi kan få mer frihet når vi kommer hjem fra skolen.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Tid
 3. Samfunnet
 4. Utdanning
 5. Lærere

Relevante artikler

 1. SID

  Jeg vil ikke nekte lærerne å gi lekser

 2. SID

  Lekser er bare slit og stress. Kan vi legge det bak oss?

 3. SID

  Det bør ikke ha noe å si om man kommer fra en hvit, rik familie

 4. SID

  Mange elever opplever at lærere ikke bare vurderer dem etter hva de presterer faglig

 5. SID

  Frustrert over at foreldrene dine ikke godtar homofili eller det å ha kjærester? Jeg har noen råd.

 6. SID

  Barn som meg er usynlige under denne krisen