SiD

Tenk annerledes når du skal kjøpe julegaver i år | Hannah Diesen

  • Hannah Diesen (18)
    Hannah Diesen (18)
Vi må alle stå sammen for å skape et samfunn som setter mer pris på det vi allerede har, skriver Hannah Diesen (18).

Det er altfor mange julegaver som forblir ubrukte helt til de ender på søppelfyllingen.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Den hektiske juletiden er like rundt hjørnet. Mange lar seg friste av supertilbud og gunstige priser. Under Black Friday kaster bedriftene billige prislapper på mange varer i håp om å kvitte seg med det de ikke får solgt.

På grunn av dette, ender mange nordmenn opp med å fylle handleposer med ting de trolig ikke trenger. Det belaster miljøet enormt mye. Vi har som enkeltindivider ansvar for å minske vårt klimaavtrykk, og det er derfor på tide å endre vårt konsummønster.

Spør deg selv mens du handler

Alle tidene av året preges av salg for å lokke folk inn i butikkene. Vi kjøper stadig mer og selskaper fortsetter å produsere ting. Man kan spørre seg selv hvor mye av dette som faktisk er nødvendige varer. Enkelte ting trenger vi, men det handler om at denne kjøpekulturen har gått til overdrift.

De billige og masseproduserte varene stiller oss også overfor viktige, etiske spørsmål om hvordan vi i vesten utnytter andre lands billige arbeidskraft.

Les også

Annenhver nordmann vil handle på Black Friday – miljøorganisasjonene advarer mot overforbruk

Misbruker miljøstempel

Bevegelsen mot Black Friday vokser seg gradvis større med et økende antall bedrifter som driver motkampanjer og fokuserer på overkonsumpsjon. Det økte fokuset på miljøet tvinger bedrifter til å være mer klimavennlige. Dessverre er dette i mange tilfeller kun et filter selskaper tar på seg. Ved å virke mer klimabevisste og etisk forsvarlige overfor forbrukerne, kan de fortsette å selge varer og tjenester som normalt.

Selv setter jeg et stort spørsmålstegn ved bedrifter som påstår at de er så miljøbevisste, samtidig som de har storsalg.

Noen bedrifter endrer seg faktisk til det bedre. Bruken av resirkulerte materialer øker og prisen på plastposer stiger. Det er et skritt på vei til et mer bærekraftig kjøpesamfunn. Dessverre er dette kun babyskritt når klimaproblemene er i full spurt.

Å handle brukte varer er bærekraftig og blitt en trend, skriver Hannah Diesen (18).
Les også

Oslo rådhus blir klesbyttemarked

Klimavennlig handling

Både for en selv og for miljøet, kan det være en god idé å ta seg en pust i den travle juletiden og vurdere om det man kjøper virkelig er ønsket, nødvendig og bærekraftig. Det er altfor mange julegaver som forblir ubrukte helt til de ender på søppelfyllingen.

Det er flere måter å endre kjøp- og kastsamfunnet på. Minimalisme, med fokus på å leve med færre ting, er en voksende motkultur. For andre kan veien være å handle på bruktmarkedet, noe som er blitt en økende trend. Kanskje en god bok du har hjemme kan bli en julegave som en annen vil ha glede av?

Dessverre anser mange at noe som er brukt, er en mindre «verdig» gave enn noe som er nytt. Det er nødvendig å endre slike holdninger hvis konsumkulturen skal bli mer bærekraftig.

Den globale overproduksjonen av varer er en direkte årsak til økt klimagassutslipp som vi er med på når vi handler. Det er på tide at det konsumsyke samfunnet får nye rammer å forholde seg til.

Evig økonomisk vekst er ikke svaret på klimakrisen. Vi må alle stå sammen for å skape et samfunn som setter mer pris på det vi allerede har. Der vi kjøper mindre og tar etiske og miljøvennlige valg når vi handler.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les mer om

  1. Klimapolitikk
  2. Black Friday
  3. Bærekraft
  4. Butikker