Julekalender 4. desember: «Jeg ville ha julestemning igjen»

  • Tina Razafimandimby Våje (16)
Jeg ser på meg selv som en person i en boble med en varsellampe i. Det som skjer når jeg går på autopilot, er at boblen blir tåkete, skriver Tina R. Våje (16).

Om du også er i en boble uten julestemning, anse dette som varsellampen du ikke kunne se.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Årets julekalender har tema «livsvisdom fra ungdommen». Dagens luke er skrevet av Tina R. Våje (16) fra Spydeberg.


Jeg satt på første rad i kirken, koret mitt hadde nettopp sunget ferdig. Jeg så mot alteret og maleriene bak og klarte ikke å følge med på det presten sa. Jeg satt helt i egne tanker.

Samtidig var det umulig å tenke noe som helst. Det var en av de mange dagene da jeg følte meg så sliten at jeg kunne spy, men samtidig så våken og rastløs at jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre med hendene mine, hvor beina mine ville eller om de kom til å dra meg hver sin vei om jeg hadde reist meg opp og prøvd å gå.

Jeg kaller tilstanden for autopilot.

Tåkete boble

Jeg fortsatte med mine daglige vaner, gikk på skolen, gjorde lekser og alt en ellers skulle gjøre. Problemet var at jeg ikke kjente meg selv igjen i noe av det.

Det føltes som om jeg var hovedpersonen i en film jeg hverken kunne stoppe, spole eller skru av. Tenk på dem som har det sånn hele tiden, tenkte jeg.

Les også

Julekalender 3. desember: «Hva gjør deg glad? spurte han. Det ble et av de største vendepunktene i mitt liv.»

I kirken sang vi julesalmer. Vi tente lys, som for å stenge det mørke og kalde vinterværet ute. Jeg så gjennom vinduet at det snødde litt. Men julestemningen uteble. Kroppen husket liksom ikke hvordan det opplevdes. Det var kanskje det vondeste. Og det var da jeg innså at det hadde gått for langt.

Jeg ser på meg selv som en person i en boble med en varsellampe i. Det som skjer når jeg går på autopilot, er at boblen blir tåkete. Da kan jeg ikke se ut, og idet boblen ruller av gårde fortere enn det jeg selv kan oppfatte, begynner varsellampen å lyse. Men det merker jeg ikke på grunn av all tåken. Ikke før den dagen i kirken.

Trekke i nødbremsen

Tenk på dem som har det sånn hele tiden, tenkte jeg. Tenk på dem som ikke sjekker sin egen varsellampe eller lærer seg å kjenne igjen tåken. Tenk på dem som har en tåkegrøt som er så tykk at andre ikke når inn lenger.

Det føltes som om jeg var hovedpersonen i en film jeg hverken kunne stoppe, spole eller skru av, skriver debattanten.

Det var meg i forfjor, i fjor og det kommer sannsynligvis til å være meg flere ganger senere. De aller fleste mennesker opplever perioder i livet med grøt-tykk tåke og godfølelser som uteblir. Jeg kjenner mange andre mennesker i bobler. Mange har mer tåke, og noen kommer seg ikke ut. Det skulle ikke bli meg.

Den dagen i kirken bestemte jeg meg for at jeg måtte trekke i nødbremsen og kave meg så langt frem at andre kunne nå inn og hjelpe. Jeg hadde lenge visst at jeg ikke «hadde det helt fint!», men at det ikke gikk bra, var en annen sak.

Kan være deg

Jeg måtte skjønne hvor jeg var, for å komme dit jeg ville. Jeg ville ha julestemning igjen. For meg handlet dagen i kirken om å se bunnen og innse at det ikke var et sted jeg ville være.

Det var, er og kommer til å være dritvanskelig å komme seg ut av mønstrene som setter meg på autopilot, men det er bedre å forsøke enn å la være. Hvor håpløst det enn kan virke, opplevde jeg at det med tid og riktige personer rundt seg kan bli både tåkefritt, klar sikt og, ja – bra. Det kan gå bra.

Om du også er i en boble uten julestemning, anse dette som varsellampen du ikke kunne se.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.