SiD

Aldersgrensen på nødprevensjon må fjernes

Jenter under 18 må vente til apoteket åpner mandag morgen før de kan kjøpe nødprevensjon.

Hvis Regjeringen er seriøs når den sier at aborttallene i Norge skal senkes, må det sørges for at ungdommer har tilgang på den informasjonen og prevensjonen de trenger, mener Anna Gjersøe Buran (19)

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

På butikken og bensinstasjonen kan du i dag kjøpe nødprevensjon reseptfritt. Det er veldig bra. Men aldersgrensen er 18 år. Dette begrunnes ofte med at butikkansatte ikke kan gi den samme veiledningen eller opplyse om bivirkningene slik en apotekansatt kan.

På grunn av dette mener noen at kun de som er myndige kan ta på seg ansvaret ved å bruke nødprevensjon uten veiledning.

Tilgang på nødprevensjon er viktig for å få ned aborttallene, mener Anna Gjersøe Buran (19).

Den reseptfrie pillen du får kjøpt på butikken og på apotekene er uten bivirkninger, og det er derfor uproblematisk å selge den til ungdommer under 18 år. I motsetning til den man får på resept, er det heller ikke et problem å ta pillen flere ganger i løpet av en syklus. Det at nødprevensjonen er blitt lett tilgjengelig på butikker og bensinstasjoner er bra fordi det i stor grad gir muligheten til å sikre at man ikke blir gravid etter ubeskyttet samleie. Man slipper da å vente til apoteket åpner mandag morgen, for så å vente på resept fra en lege, men kan heller ta pillen så raskt som mulig, noe som øker sjansen for at den virker.

Men hvis du er en 17 år gammel jente som natt til søndag har ubeskyttet sex med noen, har du ikke denne muligheten. Da kan du ikke gå på bensinstasjonen og kjøpe deg nødprevensjon, fordi du vil bli bedt om legitimasjon.

Du har da valget om å betro deg til foreldrene dine og få dem til å kjøpe pillen, eller å vente til mandag og dra til legen eller til et apotek.

Utenom apotekets åpningstider har altså jenter under 18 år ikke muligheten til å sikre seg mot graviditet etter ubeskyttet sex. Hvis Regjeringen er seriøs når den sier at aborttallene i Norge skal senkes, må det sørges for at ungdommer har tilgang på den informasjonen og prevensjonen de trenger.

Her spiller nødprevensjon en viktig rolle, og aldersgrensen på pillen på butikken må derfor fjernes!

Følg Aftenposten Si;D på Facebook, Twitter og Snapchat (aft.sid).

Les også

  1. Dikt: Nå må vi komme med en protest!

  2. Derfor er Joel (13) overbevist av Bibelens innhold

  3. Oslo = fortellingen om to byer?

Anna Gjersøe Buran (19)