SiD

Jeg googlet «Hvordan stanse barnearbeid?». Det ga meg 4000 resultater. | Sunniva Nerbøberg (17)

  • Sunniva Nerbøberg (17), Juniorrådgiver Barnearbeid, URO, Plan Norge
Vi må bidra som myndigheter og organisasjoner til et samlet internasjonalt press og konkrete tiltak, skriver Sunniva Nerbøberg (17).

Si ;D-innlegg: 168 millioner av verdens barn er barnearbeidere, og får hverken gå på skole eller leke. De får ikke være barn.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

12. juni er verdens dag mot barnearbeid.

Dette er en fantastisk idé og vil forhåpentlig på en eller annen måte være med på å frigjøre barna fra barnearbeidet. Problemet er at for øyeblikket er jeg, for å være helt ærlig, ikke sikker på hva vi kan gjøre med problemet.

168 millioner av verdens barn er barnearbeidere. Det hindrer dem fra å gå på skole og leke. Med andre ord, 168 millioner barn i verden får ikke være barn.

Google har svaret!

Jeg vil gjøre folk bevisste og minne dem om det store problemet vi står overfor. Minne dem om alle barna.

Som sagt er dette vanskelig fordi jeg ikke har en løsning. Jeg vet ikke hva vi skal eller kan gjøre.

Men, plutselig slo det meg. Hva gjør vi når vi ikke har svaret på noe? Vi googler!

Må bida med et samlet internasjonalt press og konkrete tiltak

Jeg skrev derfor inn i søkefeltet: Hvordan stanse barnearbeid? Over 4000 resultater kom opp, og jeg tenkte at her et sted må løsningen ligge.

Og tror du ikke jeg fikk et svar? Det første som kom opp var Hilde Frafjord Johnsons tale fra 1998 på regjeringens hjemmeside.

Legg press på dem som frastjeler barna deres rett til å være barn.

Den sier at vi må bidra som myndigheter og organisasjoner til et samlet internasjonalt press og konkrete tiltak for å oppnå nettopp dette: Barn som setter seg på skolebenken fremfor å tvinges til ødeleggende arbeid.

  • Sunniva Nerbøberg formante også i fjor til kamp i Si ;D, i anledning verdens dag mot barnearbeid:** [Du kan bekjempe barnearbeid

Like sant i dag, som i 1998

Det er dette som er løsningen, barn må på skolen. Dette er selvfølgelig lettere sagt enn gjort. Selv om Google kan gi oss svaret på det meste, kan den ikke hjelpe oss med å løse problemer, i alle fall ikke slike, for øyeblikket.

Det Hilde Johnson sa i 1998, er like sant nå som da. Vi, mannen og kvinnen i gaten, må legge press på organisasjonene og myndighetene.

Løsningen er altså ifølge Google, Johnsen og meg selv press. Legg press, fra alle kanter, på dem som godtar barnearbeid, på dem som godtar at barna ikke får gå på skole. Legg press på dem som frastjeler barna deres rett til å være barn.


Engasjerer du deg for saker omkring barnearbeid? Her kan du lese mer:

Nettserien Sweatshop har bidratt til oppmerksomhet rundt barnearbeid:


Har du ikke fått med deg sesong 2 av «Sweatshop»?

Se første episoden her. Resten av episodene finnes her.


Har du hørt på Si ;D-podkasten?

Kroppspresset, forventningen om å være tynnest, sterkest, sprekest, dominerer hverdagen til omtrent alle i dag. Hvordan kan vi unngå det? Vi diskuterer!

Gjester:

Debattant Mathilde Vig (17), psykologkandidat Jørgen Flor og Margrete Bjørge Katanasho, påtroppende politisk nestleder i Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press.


Slik blir du abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykkher

Les mer om

  1. Barnearbeid
  2. Politikk
  3. Barn og unge
  4. Bangladesh
  5. Kambodsja
  6. Tyrkia
  7. Mote