SiD

Nei, vi bør ikke avlyse eksamen

  • Sandra Lexander (19)
    Sandra Lexander (19)
    Leder i Østfold Unge Høyre
Bør vi ha eksamen under en pandemi? Ja, mener Sandra Lexander (19).

Det finnes mange andre bedre løsninger.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Høsten 2019 begynte jeg i tredjeklasse på videregående. Jeg «smågruet» meg til eksamenstiden allerede da. Lite visste jeg at vi ville bli sendt hjem fra skolen 12. mars og ikke komme tilbake før vi skulle ta farvel i finstasen.

Da eksamen ble avlyst, hadde jeg blandede følelser. Selvfølgelig var det deilig å slippe stresset knyttet til eksamen, men jeg gikk også glipp av en siste mulighet til å vise hva jeg kunne. Ikke minst å forbedre karaktersnittet mitt for å komme inn på det studiet jeg ville.

Eksamen er en del av vurderingsformen i Norge. Da skal selvfølgelig eksamen gjennomføres om det er mulig. Elevorganisasjonen i Viken foreslår allerede nå å avlyse eksamen for 2021. Jeg mener vi heller bør se på andre løsninger.

Sandra Lexander (19), leder i Østfold Unge Høyre

Finnes alternativer

Noen løsninger kan være å ha kortere eksamener, som dekker færre kompetansemål. Eller tilpasse eksamen lokalt. For eksempel en eksamen som baserer seg på de kompetansemålene og fagområdene elevene har hatt tid til å gå grundig gjennom.

Vi vet ikke hvordan smittesituasjonen ser ut i mai, men forskjellen fra våren 2020 og nå er at vi vet mye mer og har bedre tid på å planlegge. Kanskje kan en digital løsning være bra, lik den som er for studenter. Det finnes mange alternativer.

Jeg håper Elevorganisasjonen i Viken også vil være med å se på løsninger for hvordan eksamen kan gjennomføres på en mer rettferdig måte. Å avlyse eksamen burde være absolutt siste løsning.


Les også

Avlys eksamen, nå!


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Eksamen
  2. Viken