Er seksualundervisningen i norsk skole god nok? Nei.

Blir det for mye «hvordan påføre kondom» og «hvordan blir barn laget» i seksualundervisningen, skrapes det kun i overflaten av et livsviktig tema, mener debattanten.

Vi må lære om kjønnsidentitet og seksualitet, om skeiv sex og at sex ikke kun er penis i vagina eller en blowjob.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Vi skoleelever i Norge får ikke god nok seksualitetsundervisning.

Jeg har hørt historier om folk som aldri har hatt seksualitetsundervisning. Andre har bare fått det i form av kondom på dildo og nettbasert undervisning.

I 2021 oppga hele 66 prosent av elevene at de savnet ulike temaer i seksualitetsundervisningen. Det var en økning fra 47 prosent i 2017.

Nå mener nesten halvparten av elevene at den ikke er god.

Dette viser rapporter fra Sex og Samfunn, Norges største senter for seksuell helse og rettigheter.

Hvorfor er det såpass dårlig undervisning på dette temaet når det står i læreplanen?

Er det mangel på kompetanse, eller er det for tabubelagt og «flaut»?

Mest mensen og kondomer

Det virker som seksualundervisningen ofte blir pushet over på studenter uten kunnskap og som elevene ikke er like trygge på. Temaet blir kamuflert i menssyklus og kjønnsorganer.

Ikke at vi ikke skal lære om mensen og kjønnsorganer, men det kan bli for mye «hvordan påføre kondom» og «hvordan blir barn laget».

For da skrapes det kun i overflaten av det som er et livsviktig tema.

Det vi tenåringer trenger, er kompetente lærere som tør å ta opp temaene som blir gjemt bort og «glemt». Noen som svarer på de «flaue» spørsmålene og snakker åpent om alt fra vagina til seksualitet og identitet.

Vi trenger å lære om kjønnsidentitet og seksualitet. Vi må lære om skeiv sex og at sex ikke kun er penis i vagina eller en blowjob. Vi trenger kunnskap fra andre kilder enn porno og internett, uten at vi blir skremt bort fra disse.

Det finnes lyspunkter, men ...

Jeg har vel egentlig vært heldig med min seksualitetsundervisning.

Vi har snakket om mensen og hormoner, men også seksualitet og skeiv sex. De lærerne jeg har hatt, har vært engasjert og ikke bare begrenset seg til pensum og bok. Jeg glemmer ikke da lærerne mine hengte bind og tamponger på tavlen for å fjerne skam. Eller læreren som satte av tid i timene for å svare på anonyme spørsmål om hva som helst.

Det vi tenåringer trenger, er kompetente lærere som tør å ta opp temaene som blir gjemt bort og «glemt», skriver Amalie Gresseth (15). Hun er en del av Uro (Ungdommens rettighetsorgan), Plan International Norges ungdomsgruppe.

Men kvaliteten på seksualitetsundervisningen burde ikke avhenge av hvilken skole du går på, eller om læreren er engasjert. Elever fortjener lik undervisning. Skolene burde ha en felles standard for kvaliteten og mengden seksualitetsundervisning vi skal gjennom i løpet av skolegangen vår.

Eget fag i lærerutdanningen?

Tryggere og mer kompetente lærere gir bedre undervisning. Du merker det om en norsklærer skal undervise i matte, eller om en tysklærer underviser i fransk. Selvsagt gjelder det også sex.

Å gjøre seksualitet til et eget fag under lærerutdanningen er én mulig vei ut av problemet. Det ville kreve store ressurser, men som eget fag kunne lærerne fått utdanningen og kompetansen de selv etterlyser.

Kun 12 prosent av lærerne mente de fikk kunnskap om seksualitetsundervisning i sin utdannelse. Da burde varsellampene blinke. Tenk om de sa det samme om norsk eller naturfag?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg til saken!