SiD

Presten sa: «Jeg blir kvalm av ordet julestemning»

Vi må ikke glemme at det er mulig med en pengevennlig, miljøvennlig og takknemlig jul.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Har vi glemt hva julen egentlig dreier seg om? Presten jeg møtte i kirken på julaften i fjor sa at han ble kvalm av ordet julestemning, skriver Idunn Blom Krossøy (22).Byline: Fotolia/NTB Scanpix

Jeg synes selv at julen er fin. Jeg elsker å være sammen med familien min, maten er deilig og dessertene er gode. Gavene bryr jeg meg mindre om.

Barna gleder seg til jul. Jeg mener, de gleder seg til gavene. Desember har fått en ny klang og betydning for veldig mange.

Ikke lenger Jesu fødsel

Forrige jul var jeg i kirken. Presten var en mann med en fin balansegang mellom det å holde en seriøs tone, og det å ha sans og respekt for humoren i livet. Jeg husker noen få ord og setninger han brukte i juletalen: "Jeg blir kvalm av ordet julestemning".

Det jeg tror han mente var at dette ordet som vi så ofte bruker, ikke lenger er forbundet med Jesu fødsel, men med julenisser, reinsdyr, peiskos, julegaver, pepperkaker, møte med familiene og å tenne julestjernen.

Hva dreier julen seg om?

Jeg trekker setningen ut fra hukommelsen og skriver den ned i den hensikt at vi skal reflektere over hva julen egentlig dreier seg om. Det er ikke en løgn at så mange nordmenn føler et pengepress når desember nærmer seg.

Det er heller ikke en løgn at vi får masse gaver vi ikke kommer til å bruke. Ei heller en løgn at julen forsøpler.

Er det dette julen burde dreie seg om? Jeg har lyst å poengtere at man kan ha en god jul som er pengevennlig, mer miljøvennlig og takknemlig.

Ikke alle har råd

Pengevennlig i den forstand at man ikke trenger å gjøre seg blakk og at fokuset rundt penger dimmes litt ned. Miljøvennlig i den forstand at man har fokus på gjenbruk, resirkulering og økologi.

Takknemlig i den forstand at en har større fokus på hva man kan gjøre for andre, innenfor og utenfor familien. Ikke ønske seg altfor dyre gaver, vise takknemlighet for det man allerede har rundt seg som for eksempel familien og den deilige maten.

Ikke alle har råd til å feire jul og ikke alle blir invitert hjem til jul. Jeg tror at genuin omtanke for disse menneskene vil gjøre at en tenker og handler på en ny måte.

Kjærligheten det viktigste

Gavene kan være gjenbruk fra eget hjem, Fretex eller andre steder. Gavene kan også være veldedighet. Vi kan bruke sekundærgavepapir, altså gammelt gavepapir, aviser, notatark eller regninger for å være miljøvennlige.

Økologisk kjøtt og grønnsaker er fine gaver som støtter økologisk drift. Idealistene som driver økologisk er også kjent som fåtallet av matprodusentene og trenger dermed din støtte.

I tillegg er kanskje det viktigste at vi har fokus på familie; kjærlighet er jo det viktigste av alt.

Les flere innlegg fra Si ;D:

Les også

«Muslimen ønsker alle en god jul»

Les også

Klare for klima i Lima

Les også

«Men hvorfor fikk du ikke seks?»

Idunn Blom Krossøy (22)

Relevante artikler

 1. SID

  La de eldre kjenne på lykken | Sunniva Wyller

 2. A-MAGASINET

  – Om jeg lager middag til åtte eller 16 personer, gjør ingen forskjell

 3. SID

  Gutt (14): Hvem gjør alt for meg? Mamma.

 4. SID

  Black Friday: Det er både billigere og enklere å kjøpe en ny bukse enn å reparere den gamle | Ingvild Kessel

 5. BOLIG

  I dette hjemmet finnes ikke plastfolie, tinnfolie eller brødposer i plast. – Vi synes det er gøy, lett og økonomisk.

 6. OSLOBY

  Her kan du lære triksene til kjøkkenhage på balkongen