SiD

«Husk: Det er viktig å drikke masse øl!»

Alkohol ble fremstilt som en naturlig ingrediens under fadderuken. Alt annet ble sett på som kjedelig.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
De få som tør å møte opp på fest uten drikke, bør ha klar en god unnskyldning à la «jeg drakk for mye i går», skriver Harald Strand Selås (21)

Torsdag 20. august, Lillehammer Høgskole: Jeg og omtrent 500 elever er invitert til åpningsseremoni ved skolen. Hovedbudskapet i talen fremsto for meg slik: «Husk: Det er viktig å drikke masse øl».

Edru er kjedelig

I fadderuken er det meningen å bli kjent med andre studenter, derfor blir det arrangert konserter, quiz, pub-til-pub, vors, vors og atter vors. Hele tiden blir det uttrykt, direkte og indirekte, en forventning om å drikke alkohol. Alkohol ble fremstilt som en naturlig ingrediens under min fadderuke. De få tingene uten, var sitat: «kjedelige».

I dagens ungdomskultur er det å ha det gøy det samme som å ha en øl i hånden. De få som tør å møte opp på fest uten drikke, bør ha klar en god unnskyldning à la «jeg drakk for mye i går».

FOTO: Privat

Kan en ikke bare holde seg unna alkoholen, hvis en ikke liker det? Nei. Når mandagen kommer snakker jeg gjerne med studenter om hva som skjedde i helgen, men min edruelige helg blir ofte ansett som nøktern og kjip, fordi det magiske elementet alkohol ikke var tilsatt helgemiksturen.

Alle liker ikke å drikke

Jeg kjenner mange, inkludert meg selv, som aldri har tenkt at alkohol er nødvendig for å ha det gøy i sosiale settinger, for å delta på studentarrangementer, eller for å bli kjent med folk.

Allikevel er alkoholkonsum ved studentarrangementer så utbredt at dem uten klare holdninger for eller mot alkohol, bare «blir med mengden». Dette fører til en delvis uriktig opplevelse av at «alle liker å drikke», som igjen forsterker manges ønske om å drikke for å passe inn.

Går utover samfunnet

Uansett om en er positiv eller negativ til norske studenters drikkevaner, så viste Studentenes helse— og trivselsundersøkelse for 2010 at én av fire studenter hadde «høy eller alvorlig risikoadferd knyttet til alkohol».

På samfunnsnivå viser estimater at staten Norge taper omtrent 22 milliarder kroner hvert år på grunn av alkohol, gjennom blant annet mindre arbeidseffektivitet, mer sykefravær og behandling av alkoholrelaterte skader og sykdommer. Det er viktig å påpeke at de fleste mennesker klarer å unngå at alkoholen påvirker jobb eller studier i stor grad, men 22 milliarder er mye.

Drikk fordi du har lyst

Alkoholkulturen i Norge bør endres. Hvorfor skal noe som koster samfunnet så mye, og gir så lite tilbake, bestå? Hvorfor er det bra at studenter blir utsatt for press om å innta alkohol?

Selvfølgelig skal det være lov å kose seg med litt vin på kvelden, men jeg synes det er synd at alkohol er blitt en så naturlig del av våre sosiale liv. Jeg kunne tenke meg at folk kun drakk det de virkelig likte og hadde lyst på, de gangene de selv ville. Ikke bare fordi alle andre gjør det. Jeg sier som min morfar, og Trond-Viggo Torgersen, sa til meg: «Du må tenke sjæl!».

Les også:

Les også

  1. Store gutter gråter også

  2. - Jeg har aldri drukket, vært på fest eller hatt sex. Er jeg rar?

  3. «Hvordan velger vi å møte de som er på bortebane i sosiale sammenhenger?»

Harald Strand Selås (21)