SiD

Vi i Norge må bli flinkere når det gjelder klesforbruk | Ada Bie Mørkved

  • Ada Bie Mørkved (13)

Klesforbruket i Norge har doblet seg de siste årene, og det må man gjøre noe med, skriver Ada (13). Foto: Rawpixel.com / Shutterstock / NTB scanpix / privat

Si ;D-innlegg: Norge er det landet i Europa som har høyest personlig forbruk. Det burde vi gjøre noe med.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Vi kjøper alt for mye klær, og det synes jeg vi burde gjøre noe med. Norge er det landet i Europa som har høyest personlig forbruk, og i 2012 kjøpte vi 37 prosent mer enn gjennomsnittet i EU-landene. Dette betyr at vi kjøper alt for mye, deriblant klær. Undersøkelser viser at i gjennomsnitt har vi 359 plagg hver, ifølge Forbruksforskningsinstituttet SIFO .

Mange kjøper ting de bruker kanskje en gang, eller lar klesplagget ligge bakerst i skapet med lappen på. Klesforbruket i Norge har doblet seg de siste årene, og det må man gjøre noe med.

Jobb og miljø

I fattige land jobber og sliter mange tekstilarbeidere under dårlige fabrikkforhold og lager billige klær vi kjøper. De har så vidt penger til mat, og mange besvimer på jobb, mens vi kjøper klær som koster mye mer enn det de lager det for. I tillegg er forbruket vårt dårlig for miljøet.

Jo mer vi kjøper, jo mer produserer de store fabrikkene. Da slipper de ut masse karbondioksid. Industrien står nemlig for en femtedel av karbondioksidutslippene i verden, ifølge det internasjonale energibyrået IEA. .

Tenk deg om

I stedet for å bruke så mye penger på klær kan man byttelåne, dra på loppemarked, lete litt bedre i skapet eller prøve på shoppestop.

Neste gang du tror du trenger mer klær. kan du tenke over dette:

«Vil jeg ødelegge for miljøet, i stedet for å bidra med det lille jeg har? Vil jeg sløse penger fordi prisene er lave? Vil jeg ødelegge for de stakkarslige fabrikkarbeiderne?»

Prøv å tenk litt mer over hva du kjøper! Vi i Norge må bli flinkere når det gjelder klesforbruk.

Under 21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.