Christine Bangum svarer tvillingbror Johannes: Du tar feil!

Seksualundervisningen må handle mer om relasjoner og god, sunn sex, og vi må utfordre de sosiale normene som sier at gutter er «jegere» og jenter er «bytte», skriver Christine Bangum(20).

Alle som synes det er kleint å spørre, bør huske at det er kleinere å voldta.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Som lillesøster (med ti minutters margin) føler jeg et ansvar for å si i franår storebror resonnerer seg fram til at det eneste alternativ for å finne ut om en jente er interessert, er å ta henne på puppen og håpe at hun sier fra hvis hun ikke liker det.

Dette er selvsagt feil. Å ta noen på puppen uten samtykke er dessuten straffbart.

Christine Bangum

En ting har han rett i: Det kan være vanskelig for gutter å vite hvordan man skal oppføre seg når gutter i dag blir forventet å skulle ta initiativ.

Konklusjonen hans, at det dermed blir jentenes ansvar å skulle «forsvare seg»fra gutter som prøver seg, er gal.

Et kyss tilbake er et bra tegn

Johannes skriver at en gutt kan oppfattes som sosialt tilbakestående hvis han spør om en jente er interessert, men budskapet hans er likevel at jenter må si ifra hvis de ikke er det.

Det kan være like vanskelig eller lett å si i fra at man ikke er interessert som det kan være å spørre om noen er interessert.

Det finnes andre måter å samtykke på enn å bruke ord. Kysser hun deg tilbake, kan dette være et godt tegn.

Likevel må vi bli bedre på å prate sammen om sånt, og jeg tror selv det er fullt mulig å spørre om noen er interessert i deg uten å høres ut som en robot.

Flere lillesøstre må snakke med storebrødrene sine

Det er ikke gutter som Johannes' feil at de ikke vet om andre sosialt akseptable måter å gå fram på når de vil prøve seg på en jente, og at det i stor grad er gutter som forventes å ta initiativ.

Seksualundervisningen må handle mer om relasjoner og god, sunn sex, og vi må utfordre de sosiale normene som sier at gutter er «jegere» og jenter er «bytte».

Pedagoger bør utdannes i normkritikk, foreldre må ta en prat med ungene sine, og flere lillesøstre må ta en prat med storebrødrene sine!

Alle som synes det er kleint å spørre, bør huske at det er kleinere å voldta.

Les også:

Intervju med Johannes og Christine:

Johannes Bangums opprinnelige innlegg:

Johannes Bangums presisering av første innlegg: Vi må diskutere gråsonene

Christine Bangum — Søstera Di (20)