Jeg er uigur født i Norge. Og jeg har noe jeg vil si om OL i Beijing.

  • Mona Pezilet Yakup (17)
I anlegg som dette blir tusenvis av mennesker internert. Kinesiske myndigheter hevder det er frivillige opplæringssentre, men vitner forteller at folk blir plassert der under tvang.

Slutt med sportsvasking av Kinas menneskerettighetsbrudd.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Vinter-OL har en spesiell plass for Norge. Samtidig skal OL nå foregå i Kina. Et land som jevnlig bryter menneskerettigheter.

Norge og verden skal alltid sette menneskerettighetene høyt og stå opp for våre medmennesker når vi ser brudd på deres rettigheter.

Det samme prinsippet må også gjelde når det er OL.

Venstre har foreslått diplomatisk boikott av vinter-OL i Kina. Problemet er at regjeringen og stortingsflertallet er negative til en slik boikott.

Skuffet over politikerne

Det er jeg aldeles frustrert, skuffet og flau over. De vet akkurat hva som foregår i Kina.

Kina er blitt kritisert for å bedrive menneskerettighetsbrudd og folkemord i mange år. Likevel ønsker de å sende representanter for norske myndigheter til et OL der?

Mona Pexilet Yakup (17)

For meg gir det kommunistpartiet i Kina nå gjør mot uigurer, assosiasjoner til det Nazi-Tyskland gjorde mot jødene under andre verdenskrig.

Grusom behandling

Uigurer i Kina opplever å bli utsatt for grusomme menneskerettighetsbrudd og blir forsøkt utryddet av kinesiske myndigheter. Omkring en million uigurer antas å ha blitt offer for Kinas konsentrasjonsleirer, såkalt opplæringssentre.

Tidligere ofre for sentrene forteller om tortur, sult, og om folk som blir slått i hjel. Folk forteller om at uiguriske kvinner blir sterilisert, tvunget til abort og tvangsekteskap.

Vitnesbyrd kan tyde på at uigurer blir operert uten tillatelse og organene deres blir høstet og solgt. Og FN-eksperter mener kinesiske minoriteter i interneringsleirene blir kartlagt for organdonasjon.

Jeg har flere familiemedlemmer i disse leirene. Det kunne også vært meg, hvis det ikke hadde vært for at foreldrene mine flyktet for 19 år siden.

Sportsvasking

Når Norge og andre land som er sterke tilhengere av menneskerettighetene, sender myndighetsrepresentant til OL i Beijing, bidrar det til sportsvasking av Kinas grove menneskerettighetsbrudd og undertrykking av uigurer.

Sportsvasking er når en aktør, som en stat, bruker et stort og elsket idrettsarrangement for å rette oppmerksomheten bort fra kritikkverdige forhold.

Kina er blitt kritisert for å bedrive menneskerettighetsbrudd og folkemord i mange år. Likevel er det altfor lite fokus på dette, skriver Mona Pexilet Yakup (17).

Blant alle gullmedaljene, lysene i gatene og store fester i Beijing kommer man ikke bort fra at dette er et land som bryter menneskerettighetene på det groveste.

Ingen sportsvasking bør dekke over dette. Derfor ønsker jeg en diplomatisk boikott av OL i Beijing. Det vil sende spesielt sterke signaler hvis vintersportsnasjonen Norge sier fra på den måten.

Regjeringen skuffer

Jeg tviler ikke på den norske regjeringens motstand mot menneskerettighetsbrudd. Men det er skuffende at den er negativ til Venstres forslag om diplomatisk boikott.

Verdenssamfunnet må stå sammen for menneskerettigheter og uigurers frihet. Hvis ikke vil veien for en verden uten grov undertrykkelse og frihet være uoverskuelig. Vi må vise motstand mot Kinas grusomme menneskerettighetsbrudd mot befolkningen.

Diplomatisk boikott av vinter OL i Kina nå!


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

�� Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg saklig!