Til og med «Pærra» har bedre likestillingspolitikk enn Høyre

  • William Wathne (20)
Deltagerne i årets Paradise Hotel må vise tommel opp til kameraet før de har sex, for å vise at den er frivillig.

Jeg er optimistisk og tror en Arbeiderparti-styrt regjering endelig vil gi oss en samtykkelov.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Realityprogrammene Paradise Hotel og Ex on the Beach innfører «samtykkelov» før Norge gjør det. Det triste er at Unge Høyre fortsatt ikke ønsker en lovgivning som vil slå fast at sex skal være frivillig, én gang for alle.

Leder i Kristiansand Unge Høyre, Siri Heimdal Knudsen, skriver i sitt Si;D-innlegg at en samtykkelov vil ta fokuset vekk fra selve voldtekten. Dette er ikke riktig.

Tvert imot vil en lov som slår fast at all sex uten samtykke er voldtekt, slå hardt ned på voldtekten. Og forhåpentligvis føre til at flere tør å si ifra. I dag vet vi at hele én av tre som utsettes for voldtekt, aldri forteller det til noen.

Vi trenger endring

Tall fra Amnesty viser at så mange som 1 av 10 kvinner i Norge opplever å bli voldtatt i løpet av livet. Samtidig blir 8 av 10 voldtektssaker henlagt.

I tillegg er det svært mange voldtekter som aldri anmeldes. Det viser at dagens lovverk svikter, og at vi trenger en endring - en samtykkelov!

Når så enormt mange voldtektssaker henlegges, skyldes det at dagens lov ikke er dekkende nok og altfor vag. Høyresidens stadig gjentagende skepsis og skremsel om samtykkeloven har ikke rot i virkeligheten.

Problemet med dagens lovverk er at samtykke ikke nevnes som kriterium for voldtekt. Det må bevises at det er brukt vold eller trusler, eller at personen var bevisstløs.

Høyre er bremsekloss

Sverige innførte en samtykkelov i 2018, noe som førte til en rask økning av både tiltalte og dømte. Fra 2017 til 2019 økte antall voldtektsanmeldelser med 21 prosent, antall tiltaler økte i samme periode med hele 80 prosent, og antall domfellelser med 75 prosent.

Les også

Stor konkurranse for ungdom: Hva skulle du ønske du visste?

Store organisasjoner som JURK, Jussbuss, Amnesty og Seksualpolitisk Nettverk krever at også Norge innfører en lov om samtykke. Da er det både trist og forbausende at Unge Høyre fremdeles i 2021 vil være en bremsekloss.

Norge ligger allerede etter alle de andre nordiske landene ved ikke å ha et lovverk som gir rettferdighet til menn og kvinner som opplever voldtekt. Vi må lytte til FN når de sier lovverket vårt er for dårlig. Og vi må lytte til alle dem som ikke føler seg hørt av rettsvesenet.

Jeg er optimistisk og tror Norge får en samtykkelov innen kort tid. Det er en av de viktigste grunnene til at jeg gleder meg til en Arbeiderparti-ledet regjering.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg saklig!