SiD

Prøver og resultater er blitt viktigere enn helsen vår

  • Jente (14)
Uten så mange prøver hadde jeg faktisk kunnet gå på skolen uten angst og negative tanker, skriver Jente (14).

Si ;D-innlegg: Det er en kamp å få minst én dag med nok søvn, én dag uten tårer og én dag uten angst.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I håp om at lærerne kan våkne opp og bry seg mer om elevene sine, sitter jeg her og skriver i sinne og stress. Hvorfor? Fordi dette går bare ikke lenger.

Nå kommer jeg kanskje til å høres ut som en liten jente som bare vil slippe unna skolearbeid, så jeg kan slappe av med Netflix og venner. Men jeg skriver for min og andre elevers helse og fritid.

Lærerne der ute kommer til å ignorere dette og bare klage på at vi elever er så late. Dere kommer nok til å si «ja, men det er jo bare 9. klasse».

Kanskje er det bare 9. klasse for dere lærere og voksne, men for meg og andre er det en kamp å få minst én dag med nok søvn, én dag uten tårer og én dag uten angst.

Syv prøver og tre prosjekter

I skrivende stund er det cirka seks uker siden skolen startet, og jeg er allerede stresset. Jeg har ikke fått henge med vennene mine én eneste gang utenom friminuttene.

I løpet av to uker skal jeg ha syv prøver og tre prosjekter. Disse prøvene har knapt to dagers mellomrom, og i tillegg har jeg fritidsaktiviteter som ikke kan droppes.

Jeg må ofre øvingen på naturfagsprøven for å kunne få bra resultat på matteprøven

Jeg må ofre øvingen på naturfagsprøven for å kunne få bra resultat på matteprøven. Slik kan jeg for én gangs skyld få en god karakter i faget.

Fire timer søvn

Har lærerne engang tenkt seg om før de gir en prøve til oss? Forventer de at vi skal kunne øve på en prøve uten å måtte øve på tre andre prøver samme dag?

Det er så utrolig stressende bare å tenke på det. De gir oss prøver som de knapt gidder å rette før det har gått én måned. Jeg har ikke fått mer enn fire timers søvn nesten hver dag forrige skoleuke. Søvn er like viktig som at jeg skal få spist lunsj uten å måtte stirre ned i en fagbok.

Det er så trist hvordan så mange sliter med skolen. Uten så mange prøver hadde jeg faktisk kunnet gå på skolen uten angst og negative tanker.

Dette må tas hånd om. Vi kan ikke leve slik! Jeg vet jeg høres ut som at jeg overreagerer og er dramatisk, men det er sant. Dere kan ikke kaste prøver i ansiktet på oss hver dag. Det går ikke. Dette gjelder alle klasser og alle skoler.


Les flere innlegg om skolepress:

Hva er en god lærer?

Espen Ween er faglærer i medier og samfunnsfag på Rosenvilde videregående skole i Bærum. Han ser blant annet på Paradise Hotel for å holde følge med elevene.

Katja Saanum går i tredjeklasse på Elvebakken videregående og deler sine tanker.

  • Hør med ett klikk her:

Podkast: Unge og skolepress

Er videregående virkelig så ille, eller er dagens unge bare en gjeng med sutrepaver? Lederen i Sosialistisk Ungdom ønsker å innføre opptaksprøver og intervjuer, i stedet for bare karakterer når man søker høyere utdanning. Er det så lurt? De andre i panelet er skeptiske.

Hør den med ett klikk her:

Les mer om

  1. Skole og utdanning
  2. Ungdom
  3. Angst