SiD

Er sidemål nødvendig?

  • Jens
Nynorsk begrenser tiden til de viktige fagene, skriver Jens og Jørgen (16), som vil droppe den nynorske ordboken.

Si ;D-innlegg: De fleste elever som lærer nynorsk på skolen vil sannsynligvis ikke bruke det senere i livet.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Vi er to gutter på 16 år som går på en skole i Oslo, og i det siste er det spesielt ett fag som har irritert oss veldig. Faget vi snakker om er et fag som vi og flere andre, både på skolen og venner fra andre skoler, synes er et unødvendig fag.

Dette faget er nynorsk, eller sidemål som man også kaller det. I skolehverdagen har vi mange viktige fag med mye vanskelig stoff som vi må gå igjennom, og som vi får igjen for å kunne senere i livet.

Oscar (14):

Les også

Trodde du at nynorsk er bortkastet? Tro om igjen.

Når vi i tillegg skal ha nynorsk blir det mindre tid til de viktige fagene som matte og norsk.

Vi mener da at nynorsk er en dårlig prioritering av den tiden vi har på skolen. Hvis vi skulle hatt en lengre skoledag, slik at vi fikk tid til nynorsk, ville vi uansett ha vært så slitne etter en lang skoledag at vi ikke hadde fått med oss mesteparten av det læreren hadde sagt.

I Norge er det bare en liten del av befolkningen som snakker nynorsk, og mesteparten av all kommunikasjon går på bokmål. De fleste elever som lærer nynorsk på skolen vil sannsynligvis ikke bruke det senere i livet.

Konklusjonen vår er at vi ikke ønsker at norske skoler skal prioritere nynorsk, og vi synes det er bortkastet tid å lære et fag som vi ikke har bruk for når vi blir voksne.

Les også

  1. Fredrik (16): Ingen blir et språkgeni med noen få undervisningstimer i uken

  2. Nei til unødvendig grammatikk!

Jørgen (16)