SiD

Vil vi ha eldre hvithårede menn eller ungdom med engasjement? | Stein og Husebye

 • Hanne Randulff Stein (18)
  Kommunestyrekandidat og 1. nestleder i Rogaland Unge Høyre
 • Oscar Chr. Husebye (18)
  Bystyrekandidat og 2. nestleder i Oslo Unge Høyre

Det nytter ikke at vi hvert år skal stemme på de samme gamle, fordi det er dem vi er vant til, skriver Oscar Chr. Husebye (18), bystyrekandidat og Hanne Randulff Stein (18), kommunestyrekandidat. Vegard Grøtt Wivestad / NTB scanpix

Si ;D-innlegg: Det er på tide at man slutter å se på unge i politikken som en byrde.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Det nærmer seg lokalvalg, og det er vanvittig positivt å se at det er så mange unge kandidater rundt om i hele landet, fra alle partier.

Hvitt hår eller brennende engasjement

Oscar Chr. Husebye (18), bystyrekandidat og 2. nestleder i Oslo Unge Høyre og Hanne Randulff Stein (18), kommunestyrekandidat og 1. nestleder i Rogaland Unge Høyre Privat

Å være ung politiker i dag er ikke alltid like lett. Vi kan få beskjed om at vi ikke vet hvordan samfunnet fungerer, at vi trenger mer arbeidserfaring eller at vi rett og slett ikke har noe som helst i politikken å gjøre.

Så må vi spørre oss selv, er det viktigst å ha eldre hvithårede menn i kommunestyret, eller unge mennesker med et brennende engasjement?

Unge mennesker i politikken er viktig. Det handler om å se fremover og ikke bakover, og å tenke på neste generasjons samfunnsutfordringer. For at politikerne skal klare det, må de også være representative for befolkningen – fra unge til eldre.

Ung representasjon, ungt gjennomslag

For få unge representanter fører ofte til at barn og unges sak i lokalpolitikken blir neglisjert og nedprioritert i den harde prioriteringen av ressurser i kommunene.

Det er på tide at man slutter å se på unge i politikken som en byrde, og heller se på oss som en god ressurs for å få igjennom viktig politikk.

Vi har brukt tilbudene kommunen har. Vi går på skolene, og vi vet hvordan det er å vokse opp her.

Ungdomspolitikere står opp klokken 05.00 for å stå på morgenaksjon. Vi bruker titalls timer for å få det ene debattinnlegget til å sitte. Det er vi som under valgkampen drar fra skole til skole, for å fortelle om hva vi mener og for å få flere engasjert.

En sjanse til å vise hva vi kan

Det er vi som sier ifra hvis vi mener moderpartiet tar feil. Det er vi som er fremtidens politikere.

For oss i ungdomspartiene er det viktig å få våre talenter på listene, slik at politikken blir mer ungdomsvennlig og fremtidsrettet. Det nytter ikke at vi hvert år skal stemme på de samme gamle, fordi det er dem vi er vant til.

Vi håper at alle som drar til valglokalene neste år setter seg godt inn i kandidatene og gir oss ungdomspolitikere en sjanse til å vise hva vi kan.

Les også

Fem argumenter for og mot stemmerett for 16-åringer


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Unge Høyre
 2. Lokalpolitikk

Relevante artikler

 1. SID

  Vi streiker for handling, ikke for å bli invitert til flere «toppmøter»

 2. SID

  Vi opplevde skolehelsetjenesten som utilgjengelig under hjemmeskoleperioden

 3. SID

  Hva var egentlig poenget med debatten?

 4. SID

  Norge er ikke vakkert lenger. Hvor gikk det galt?

 5. SID

  Høyre må slå sammen flere kommuner, selv med tvang

 6. SID

  Ideen om et narkotikafritt samfunn er uoppnåelig