Vit at du mest sannsynlig er avhengig av mobilen din | Tiril Flatebø

Telefonen var limt til hånden min. Jeg hadde bygd opp musklene i tommelen min til å scrolle gjennom Instagram, skriver Tiril Flatebø (18).

Si ;D-innlegg: Vi trenger å finne tilbake til et liv uten skjerm.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Telefonen var limt til hånden min. Jeg hadde bygd opp musklene i tommelen min til å scrolle gjennom Instagram.

Hver gang jeg hadde fem minutter til overs gikk tankene mine til Facebook. Mailen min ble sjekket altfor ofte. Snapchat- streakene mine ble pleid med omsorg.

For noen uker siden innså jeg hvor utrolig avhengig jeg var av telefonen min.

Da vennene mine og jeg tok oss selv i å stirre i hver vår skjerm isteden for å snakke med hverandre, startet vi å reflektere over hvor mye tid vi bruker på disse små maskinene vi bærer med oss hvor enn vi går.

Tiril Flatebø (18)

Vi tok grep

Da vi innså dette, tok vi grep. Vi ønsket oss en hverdag uten en skjerm lysende mot oss hvert sekund. Vi lengtet etter mer tid til hverandre, mer tid til å observere den virkelige verdenen rundt oss, mer tid til å tenke.

Mindre tid på å oppleve andres hverdag gjennom bilder. Ønsket om å slippe å kjempe mot mobilens konstante varsler under en samtale vokste seg sterkere. Ønsket vårt om en hverdag nærmere hverandre og en hverdag nærmere oss selv brant inni oss.

Så vi tok grep. Jeg lastet ned en applikasjon som måler tiden jeg bruker på mobilen hver eneste dag. Jeg prøver å holde det under en time.

Kompisen min påpekte at farger er lokkende, så vi stilte inn telefonene våre på svart/hvitt modus. Jeg ga opp å fortsette snapchat-streakene mine. Slettet Instagram fra telefonen. Slo av alt av varsler.

Jeg tør å kjede meg igjen

Jeg sitter igjen med en telefon som ikke lyser opp av varsler, en telefon som ikke viser meg hvor mange uleste meldinger jeg har, og ikke overraskende har jeg mye mer tid. Jeg finner tid til å la tankene vandre, tør å kjede meg igjen.

Isteden for å observere mine venners oppstilte bilder på Instagram, ser jeg verden rundt meg, legger merke til hvordan venninnen min krøller leppene sine når hun snakker. Ser hvordan bladene danser i takt med vinden når vi spiser ute.

Jeg lar telefonen ligge nederst i sekken, kan ikke dra den opp hver gang jeg har tre minutter til overs.

Verdien av å kjede seg er en verdi vi har glemt, og vi klarer ikke lengre se de små tingene rundt oss. Kjedsomhet gir oss rom til å tenke, rom til å bli vandt til ikke hele tiden å bli underholdt.

En hverdag uten mobil gjør deg mer observant, og du setter mer pris på den fysiske verden rundt deg.

En kamp å gi slipp

Det er ingenting naturlig med måten vi bruker mobiler på i dag. Det ligger ikke i menneskets natur hele tiden å bli underholdt og stimulert. Konstant å få inntrykk og meninger slengt mot seg, kan umulig være bra for noen.

Vi trenger å finne tilbake til et liv uten skjerm.

Det er en kamp med oss selv fordi det kan være skummelt og ikke minst kjedelig å gi slipp på å bli konstant underholdt. Det er så viktig å la tankene vandre fritt, og vi må lære oss å stå i det.

Det er en kamp med menneskene rundt oss fordi det er vanskelig å være den eneste som ikke er aktiv i gruppechatten, den eneste som ikke så bildene fra helgen. Hvis alle legger fra seg mobilen, gjør man det enklere for den enkelte å gjøre det samme.

Og til slutt er det er en kamp mot de store sosiale mediene som bevisst skaper avhengighet og bygger opp et behov for oss å holde seg oppdatert.

Legg merke til hvordan du strekker deg mot mobilen etter vane. Legg merke til hvordan du føler deg belønnet når du får enda en dag i streaken, legg merke til hvordan logaritmene vet akkurat hva du trenger for å bli underholdt.

Vit at alle sosiale medier er bygd opp for å få deg til å bruke så mye tid som mulig på dem.

Vit at du mest sannsynlig er avhengig av mobilen din. Vit hva du går glipp av, og viktigst av alt, vit at du kan ta valg for å begrense din egen mobilbruk.

Jeg tok de valgene for noen uker siden, du kan ta dem i dag.

Har du noen tanker om bruk av mobil? Aftenposten debatt, Si ;D og Aftenposten junior arrangerer skrivekonkurranse med temaet «mobilbruk»:

Les også

Skrivekonkurranse: Hvilken rolle spiller mobiltelefonen i ditt liv?


Her kan du lese flere Si ;D-innlegg med samme tema:

Les også

Andreas Bringsli (17): Vi er ansatt for å hjelpe barna, ikke for å være på mobilen

Les også

Når jeg er på besøk hos venner prater vi nesten ikke sammen, alle sitter i hvert sitt hjørne med hver sin mobil | Sølvi Stueland

Les også

Jeg har kun mobilen å være med i friminuttet. Ikke ta det fra meg.