SiD

Oljesøl ødela for baderne på Sørenga. I Nigeria ødelegger det liv | Sandra Skiaker

  • Sandra Skiaker (20)

Hvorfor godtar vi at oljesøl ødelegger titusenvis av liv i Nigerdeltaet? spør Sandra Skiaker (20). Foto: Marte Rømoen

Si ;D-innlegg: I fjor sto jeg i en elvemunning i Nigeria. Vannet mellom tærne mine var fullt av olje. Der er det 300 oljeutslipp hvert år.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Oslo koker om dagen. Gradestokken har vist høye tyvetall de siste ukene, og byens borgere flokker til Sørenga for å kjøle seg ned i fjorden.

Selv hadde jeg badet nesten daglig i to uker da 50.000 liter olje i forrige uke rant ut i Alnaelva og endte opp i vårt badeparadis Sørenga. Vi hadde ingen planer om å bade i det brune vannet. Heldigvis hadde vi muligheten til å la være.

Les også

Sørenga åpnet igjen etter oljeutslippet: - I dag var det helt nydelig badevann

Samtidig var titusenvis av mennesker avhengige av enda brunere vann. I Nigerdeltaet, sør i Nigeria, skjer over 300 oljeutslipp hvert eneste år. Her har over 15.000 fiskere mistet jobben på grunn av at det ikke lenger er fisk i elven.

Bønder mangler dyrkbar matjord, og befolkningen blir syke. Planter som tidligere levde her, har forsvunnet, og deler av det frodige Nigerdeltaet er nå som industrielle avfallsplasser.

Vi kan ikke godta at mennesker mangler rent drikkevann, mener Sandra Skiaker. Bildet er fra Nigeria i fjor. Foto: Marte Rømoen

Jeg slapp å bade

En rapport fra FNs miljøprogram viser at drikkevannet på enkelte steder er 900 ganger mer forurenset med stoffet benzen enn det Verdens helseorganisasjon anbefaler.

Sandra Skiaker Foto: Privat

Samtidig som Sørenga ble fylt av oljesøl, var det 33 grader i Nigerdeltaet: Og det hadde sikkert vært digg med et bad i varmen, men giftig drikkevann, ødelagte fiskeområder og matjord er de mer prekære konsekvensene for lokalbefolkningen i Nigerdeltaet.

For nøyaktig ett år siden sto jeg i en elvemunning i Goi i Nigerdeltaet. Goi er en landsby som er hardt rammet av oljesøl. Vannet mellom tærne mine var fullt av olje.

Tanken på å vaske meg selv eller maten min i dette vannet gjorde meg dårlig.

Fra Nigeria i fjor. Foto: Marte Rømoen

For ikke å snakke om å drikke det. Heldigvis hadde jeg også den gang muligheten til å la være.

Det skjer nå

Ungdom jeg snakket med i Goi, fortalte meg at når oljeutslipp utslettet det marine livet, var det ikke bare fiskerne som ble arbeidsledige.

For når fiskerne ble arbeidsledige, hadde de ingen penger å bruke i butikkene. Bøndene hadde ikke noe å selge siden matjorden var ødelagt, og etter hvert merket alle i Goi at det rett og slett ikke var penger i sirkulasjon.

Da hadde ikke foreldrene lenger penger til barnas skolegang. Uten skolegang er det vanskelig å få seg jobb. Slik blir onde fattigdomssirkler skapt.

Dette er ikke gammel historie. Det skjer nå.

Fra Nigeria i fjor. Foto: Marte Rømoen

Oljesølet på Sørenga forventet vi borte i løpet av få dager, slik at vi kunne kjøle oss ned igjen. Hvorfor godtar vi at det ødelegger titusenvis av liv i Nigerdeltaet?

Vi kan ikke godta at mennesker mangler rent drikkevann, mat eller muligheten til å gå på skole.

Vi godtar ikke at det er oljesøl på Sørenga, og vi kan heller ikke godta at det er oljesøl i Nigerdeltaet.

Vi er alle oljebarn, og vi må stå sammen for en bedre fremtid for alle.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Si ;D
  2. Nigeria
  3. Sørenga
  4. Miljø