Hvorfor skal friske og snille hunder bøte med livet? | Emilie Halvorsen Sunde

Blandingshunden Bob kan bli avlivet for å ha angrepet flere personer.

Si ;D-innlegg: En hund er ikke en robot, og det kommer den heller aldri til å bli.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Som mange har fått med seg de siste dagene, har det vært stor debatt rundt blandingshunden Bob etter en hendelse i 2015. Ifølge VG skal Bob ha angrepet flere personer og skadet en dame slik at hun fikk en rift og et blåmerke.

Det er rart hvordan samfunnet har forventninger til hvordan du skal oppdra hunden din. Du må lære den å ikke hoppe om den er glad, og ikke bjeffe om den er redd. Hvis ikke kan staten bestemme seg for å avlive hunden din.

Ikke en agressiv hund

Høyesterett mener Bob har vist aggressiv atferd som kan gjenta seg, noe som gjør at de har bestemt at han skal avlives. Hunden har likevel blitt sett på av spesialister og veterinærer som har konkludert med at dette ikke er noen aggressiv hund.

Hendelsen kan oppfattes slik at Bob rett og slett ville ha oppmerksomhet og var glad for å se mennesker, noe som førte til hoppingen. Dette er en helt naturlig adferd hos hund, og kan dermed ikke bare avlæres heller.

Ingen andre muligheter enn avliving

Det som sjokkerer meg mest med denne saken, er at de ikke er noen andre muligheter som har blitt vurdert enn avliving. Er det eieren sin skyld at en hund har en negativ adferd, bør omplassering være et alternativ. Ikke engang dette har blitt vurdert.

En hund er et levende vesen som styrer sine egne tanker og handlinger. Som hundeeier selv vet jeg hvor vanskelig det kan være å ha kontroll på hunden om han blir glad eller redd, noe jeg tror alle hundeeiere har opplevd før.

Hvem som helst kan anklage en hund

Hvorfor skal helt friske og snille hunder måtte bøte med livet fordi de oppfører seg slik som en hund gjør naturlig? Hadde eieren til Bob visst at han kunne være aggressiv, hadde han vel aldri fått stått uten tilsyn?

Slik systemet og lovene er i dag, kan hvem som helst anklage hunden din for å være aggressiv. Bevis har tydeligvis ingenting å si når det kommer til dyrs liv, for om en person føler seg truet, har tydeligvis eierens oppfatning ingenting å si. Hvordan er dette rett?

Opp til en rettsdommer

Norge er et fritt og godt land for oss mennesker å bo i. Burde ikke dyr også få ha det slik? Når man er hundeeier, blir hunden en stor del av familien fra første stund. Man får et unikt bånd til dyret. Likevel så skal en rettsdommer som ikke kjenner til hunden, få kunne velge om den skal få leve eller ei, uten at ditt ord har noe som helst å si.

Man kjenner sin egen hund, og jeg er helt sikker på at Bobs eier også kjenner sin. Jeg blir helt oppgitt, sur og lei meg av å høre hvor lite peiling enkelte har på hundeadferd.

Skal Bob dø, er jo alle hunder i fare for å bli avlivet for å vise normal adferd. En hund er ikke en robot, og det kommer den aldri til å bli heller. La personer med kunnskap om hund ta avgjørelser som dette.

Andre saker du kanskje vil like:


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.