Nei, Senterungdommen. Det er menneskene, ikke kassalappen, som teller.

Vi trenger en helomvending fra regjeringen, skriver debattanten. Her er finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under en pressekonferanse om statsbudsjettet.

Er det riktig at vi skal gi mindre fordi vi tjener mer?

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Når regjeringen i statsbudsjettet kutter bistanden fra 1 til 0,75 prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI), er dette et klart kutt. Resonnementet til politisk nestleder i Senterungdommen Andrine Hanssen-Seppola i Si ;D 13. oktober henger ikke på greip.

For å gi 0,75 prosent i bistand er altså 14,3 milliarder kroner mindre enn å gi 1 prosent. Det er fullstendig usmakelig og skammelig å kutte til verdens fattigste.

Det er ironisk å lese at Senterungdommen mener målet om 1 prosent ikke er så viktig, når det faktisk står i deres eget program at de ønsker 1 prosent i bistand.

Kanskje har de glemt hvorfor de vedtok dette målet, så la meg oppklare.

Tilbakegang

2022 er et år som preges av kriser og uro verden over. Russlands angrepskrig i Ukraina herjer, sultkrisen i verden vokser, og antallet mennesker på flukt er nå over 100 millioner.

FNs utviklingsprograms (UNDP) årlige rapport om menneskelig utvikling viste i år rystende tall: Ni av ti land har opplevd en tilbakegang i menneskelig utvikling det siste året (2022). Måten vi skal møte denne krisen på, bør ikke være å kutte i støtten, det bør være økt solidaritet.

Regjeringens forklaring er at vi må kutte andelen vi gir til bistand, fordi vi nå tjener så mye ekstra på grunn av krigen i Ukraina. Det er fullstendig meningsløst babbel!

Kutt i utdanning

Unge jenters situasjon globalt forverres, samtidig velger regjeringen å kutte i utdanningsposten. Utdanning er det grepet som har størst effekt på jenters levekår og et samfunns utvikling.

Vi trenger en helomvending fra regjeringen: fra å kutte i jenters utdanning til å øke bevilgningene.

Norge skal bidra til stabil mattilgang for mennesker ellers i verden. Men det er da vitterlig ikke en motsetning mellom å sikre barn utdanning, å gi nødhjelp til de på flukt og å satse på kvinners rettigheter. Vi kan prioritere alt dette.

Verden trenger politikere og land som står opp for de mest sårbare, hvis ikke er vi fattige på mer enn penger.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg til saken.