Løsningen som egentlig er en ansvarsfraskrivelse | Sigrid Døving Bjerke

  • Sigrid Døving Bjerke (20)
    Sigrid Døving Bjerke (20)
    Fylkesleder hos AUF i Innlandet
Jeg skjønner ikke at KrF presenterer Stortingets vedtak om barna i Moria som en seier. Om vi kommer til å hjelpe dem til Norge, er fremdeles ikke sikkert, skriver Sigrid Døving Bjerke (20), fylkesleder AUF Innlandet. På bildet: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Nå erkjenner regjeringen at barna i Moria fortjener å bli hentet, og at Norge bør gjøre det. Men vi vil ikke ta ansvar først.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

22. mai skrev jeg i Si ;D at hvis ikke regjeringen fant en løsning for barna i Moria, ville det være en aktivt usolidarisk ansvarsfraskrivelse. Fire dager senere kom regjeringen med noe de kaller en løsning, men som jeg fortsatt vil kalle en ansvarsfraskrivelse.

Går ikke foran

Regjeringens nye løsning sier ja til å hente barn fra Moria, men kun etter at minst åtte-ti land i Europa gjør det samme. Nå erkjenner altså regjeringen at barna i Moria fortjener å bli hentet, og at Norge burde gjøre det, men vi vil ikke ta ansvar først. En rekke andre land må gjøre det før oss.

Det er allerede ti land som har sagt at de ønsker å evakuere, men ikke alle har begynt prosessen.

Hva hvis bare fem land gjennomfører det? Hverken nøden til barna i Moria eller ansvaret vi har for dem, blir noe mindre av det. Da velger vi ikke å gjøre noe med det.

Politisk spill

Når KrF og Venstre feirer dette som en løsning for barna i Moria, er det veldig misvisende. Hverken antall barn, tidspunkt eller om det egentlig kommer til å skje, er sikkert. Dette er ikke en løsning for barna i Moria, det er en løsning for regjeringen som ikke ønsker å snakke om det lenger.

Sigrid Døving Bjerke (20), fylkesleder AUF Innlandet.

Hvorfor skal vi forvente at åtte-ti andre europeiske land skal ta ansvar før vi gjør det selv? Hvorfor er ikke mennesker i nød prioriteten, i stedet for politisk spill?

Vi vil ha en europeisk dugnad, sier regjeringen, men løsningen deres gjør Norge til han som ikke dukker opp før resten er ferdig. Det er ikke å ta ansvar.

Har du lest disse sakene?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.