SiD

Det forskrudde perspektivet på likestilling

Har vi falt så dypt inn i likestillingskampen at vi nesten har glemt individets rett til egne valg?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Nå kommer jeg muligenstil å bli sett på som en kvinne som har tanker fra middelalderen av noen avdere, men vet dere hva? Jeg kunne ikke ha brydd meg mindre. For jeg kjemper omkvinners rett til selvstendige valg.

“Stå opp, kvinnfolk”, skriver Elisabeth Skarsbø Moen i en kommentar i VG 28.01.Jeg har vært uenig med denne dama før, og kunne ikke ha vært mer uenig dennegangen heller. Du er sikkert en kul dame, Moen, men slutt for Guds skyld åsnakke til og om alle kvinner på denne måten. Jeg har sagt det før, og sier detigjen; vi klarer oss fint selv. Ellers takk.

Likestilling i et nøtteskall

I kommentaren sin trekker Elisabeth Skarsbø Moen likhetstegn mellomlikestilling og fulltidsarbeid. Det er dessverre ikke kun Moen som gjør dette.Jeg møter stadig på både menn og kvinner som mener det samme, og det er litesom gjør meg mer forbannet enn slike holdninger.

Hvorfor mener man at likestilling kun kan oppnås hvis en kvinne er prikk likmannen? Klipper mannen seg kort, skal kvinnen også gjøre det. Jobber mannenfulltid, skal kvinnen også gjøre det. Hopper mannen i havet, skal kvinnen ogsågjøre det. Det er jo hele tiden mannen som blir satt som standard. Har derenoen gang fundert over hvorfor det ikke går den andre veien? Det er her jegville ha sagt, kvinne krev din rett! Gjør som akkurat du vil. Vil du jobbefulltid, så gjør du det. Vil du passe barna hjemme, så gjør du det. Slutt å gietter for presset om å være identisk med mannen. For er det virkelig identiskeegenskaper, og snart identisk utseende, som er likestilling?

Nedverdigende

Kjære Elisabeth Skarsbø Moen, og alle som har samme oppfatning som henne:hva om en kvinne vil være hjemmeværende og passe barna? Det betyr slettes ikkeat hun er mindre likestilt enn kvinner som jobber fulltid. Likestilling handlerom så mye mer. Det trodde jeg virkelig man hadde innsett etter et halvt århundremed likestillingskamp.

Måten hjemmeværende kvinner blir fremtilt på i samfunnet, er rett og slettnedverdigende. Hvorfor i alle dager skal man fortvile over kvinner som vil hatid til hjem og fritid? Hvorfor er det i det hele tatt et problem at kvinnerjobber mindre enn menn? Dessuten føles det som Elisabeth Skarsbø Moen ikommentaren sin legger all skylden på kvinner for at de ikke jobber fulltid.Våkn opp! Det finnes mange andre faktorer som spiller inn.

Individets rett til egne valg

Slutt å se ned på kvinner som er hjemmeværende. Det kan hende de trives oghar det bra som det er. Kanskje er de i mer arbeid enn både menn og kvinner somjobber fulltid ute. Det er ikke en dans på roser å være hjemmeværende. I allefall ikke med alle holdningene man møter fra samfunnet. Jeg personlig haddealdri valgt å være hjemmeværende, men all respekt til dere kvinner der ute somvelger dette! Dere burde være stolte. Det er slettes ikke enkelt.

Jeg er sabla lei av at det blir satt likhetstegn mellomlikestilling og fulltidsarbeid

Har vi egentlig falt så dypt inn i likestillingskampen at vi nesten harglemt individets rett til egne valg? Samfunnet nærmest presser kvinner til ågjøre både det ene og det andre de ikke ønsker.

Jeg er kun en student som er på desperat leting etter en jobb ved siden avstudiene. Men jeg er også en kvinnelig student som er sabla lei av at det blirsatt likhetstegn mellom likestilling og fulltidsarbeid. Misforstå meg ikke, jegdikterer verken om kvinner skal jobbe fulltid eller være hjemmeværende. Måletmitt er å få frem et synspunkt på likestillingsdebatten som ofte blir glemt.Kvinner som jobber fulltid er nødvendigvis ikke er mer likestilt enn kvinnersom er hjemmeværende. La oss begynne å tenke litt større enn som så.

Muniba Ahmad (17)

Relevante artikler

 1. SID

  Kjære Aksel. Venninnen min har mistet mange hun er glad i. Hva kan jeg gjøre?

 2. SID

  Kjære Nanna. Jeg synes det er spennende å ha på jenteklær. Hva skal jeg gjøre? Hilsen gutt (14)

 3. SID

  André Miguel (15) anbefaler: Takk til Jostein Gaarder for å ha skapt dette mesterverket!

 4. SID

  Kjære Aksel. Jeg er ekstremt konfliktsky. Hvordan kan jeg klare å ta opp vanskelige ting? Hilsen jente (16)

 5. SID

  Et tilbud om gratis pizza skulle forandre AUF-lederens liv. Bli kjent med ham og alle ungdomspartilederne her

 6. SID

  Noor (16) har skrevet novelle om ytringsfrihet i Pakistan: «Må gud være med deg»