Jeg vil ikke se ispapir som flyter rundt på bakken 17. mai | Daniel Leikvang Sollie

Det der er det bare å drite i, skriver Daniel Leikvang Sollie (15) om å forsøple på 17. mai.

Vi skal oppføre oss som folk. Ikke la noen kaste søppel rundt seg på nasjonaldagen vår.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.
  • Denne teksten kom på 3. plass i vår 17. mai-konkurranse for ungdom

Nå har dagen kommet, dagen vi alle har ventet på. Som skal feires med venner og familie, ukjente og bekjente. En felles dag, som er veldig spesiell. En dag der alle skal ha det bra, og ingen skal bli utestengt og eller hengt ut.

Vi skal oppføre oss som folk på 17. mai. Vi skal være greie mot alle. Fordi det er Norges dag. Det er vår dag! Vi skal som vanlig spise mye is og kaker og kjøpe lodd selv om vi aldri vinner.

Treff søppelbøtten

En ting vi ikke skal gjøre, er å kaste søppel rundt oss. Jeg vil ikke se ispapir eller noe annet søppel som flyter rundt på bakken eller i grøften.

Daniel Leikvang Sollie.

Hvis dere ser noen som slipper ispapiret på bakken mens han eller hun ser seg rundt om noen merket det, synes jeg vi skal plukke det opp.

Gå bort til personen, gi det tilbake og si at det der er det bare å drite i.

Så kan du vise dem veien til nærmeste søppelkasse.

Alle er velkommen

Nok om søppel, nå skal vi feire og nå skal vi ha det bra. Jeg vil at alle skal tenke litt ekstra nøye gjennom det de gjør på 17. mai.

Hvis det er noen som spør om de kan få være med, eller sitte ved samme bord, så tenk dere om før dere bare buser ut med et nei.

Alle skal ha det bra på nasjonaldagen, det er ingen unntak.

Nå er det bare én ting igjen å si: Gratulerer med dagen, Norge! Og gratulerer med dagen, alle sammen!


Juryens begrunnelse: En kort tale som sier mye med få ord. Stadig flere unge er opptatt av klima, miljø, strandrydding og forsøpling, og Daniel løfter frem en enkel og konkret ting man kan gjøre på nasjonaldagen: Kaste søppelet vårt.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.