SiD

Russebusser som ruller nå, setter alle andres russetid i fare | Tias Ødegård-Olsen

  • Tias Ødegård-Olsen (18)
    Tias Ødegård-Olsen (18)
    Miljø- og sikkerhetssjef i Russens Hovedstyre i Oslo og Viken.

Mange russebusser velger å rulle uten å følge smittevernreglene, skriver Tias Ødegård-Olsen (18). Bildet er fra russ i Bærum ute på rulling i fjor. Foto: Jan T. Espedal

Mange russ tar politiets mail om at rulling er greit, som grønt lys. Det gjør meg irritert.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Da jeg så og hørte om russ som rullet til tross for myndighetenes råd og sterke oppfordringer, ble jeg irritert.

En skjermdump tatt av en mail fra politiet har gått viralt blant russen. I mailen står det «Ja, dere kan rulle, men følg retningslinjene slik som alle andre».

Dette har mange russ oppfattet som et grønt lys og begynner å rulle i russebussene. De ruller i grupper på rundt 30 personer, uten å overholde den avstanden som det blir sterkt oppfordret til.

Tias Ødegård-Olsen (18), Miljø- og sikkerhetssjef i Russens Hovedstyre i Oslo og Viken. Foto: Privat

Ventet med feiringen til juni

Da vi i Russens Hovedstyre i Oslo og Viken ba russen ha 15. juni som en fellesstart for feiringen, var det for at alle russ skulle få en lignende russefeiring forskjøvet med to måneder.

Vi valgte også denne datoen fordi da ville myndighetene få tid til å få kontroll på viruset og løsne opp på tiltak som var på plass.

Nå som mange russebusser velger å rulle før myndighetene sier det er forsvarlig med så store grupper, setter de i fare russetiden til alle ungdommene som velger å vente.

Ødelegger for andre

Jeg frykter at smittespredning kan øke hvis flere velger å ta slike uansvarlige valg. Jeg vil ikke at min russetid skal være spolert, når jeg sammen med mange andre har vært flink til å følge myndighetenes råd. De aller fleste russ forstår alvoret med epidemien, og deres russetid skal ikke gå tapt fordi noen ikke klarte å holde seg hjemme i noen uker til.

Epidemien vi befinner oss i, er kjip, men den har også ført til en nasjonal dugnad. Hele landet har stått samlet på solidarisk vis.

Helseminister Bent Høie har skrytt av årets russekull fordi vi har vært flinke til å sette vår feiring på pause. Høies ord kan fort bli trukket tilbake hvis flere begynner å feire før myndighetene melder om at det er forsvarlig.

Så, til russen det gjelder: Å rulle nå og muligens sette russetiden til mange tusen russ i fare er egoistisk, usolidarisk og uansvarlig.


Har du lest disse sakene?

Les også

Kjære deg som vil avskaffe russetiden | Bisma Aleem Baloch

Les også

Russen har nå full rett til å klage | Sebastian Wie Murphy

Les også

Trenger du virkelig pengene igjen for landstreffbilletten? | Mats Hansen13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Russetid
  2. Dugnad
  3. Bent Høie