SiD

Jeg var 15 år da jeg for første gang sa høyt og stolt at jeg var samisk | Irja Sofie Fossbakk Lindvall

  • Irja Sofie Fossbakk Lindvall (18)
Da jeg var mindre var det ubehagelig å skulle dele identiteten min med andre på grunn av alle de dumme spørsmålene og kommentarene jeg fikk, skriver Irja Sofie Lindvall (18).

Si ;D-innlegg: Det var på skolen det var verst å være samisk. Til slutt valgte jeg å slutte i samiskundervisningen.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Det er ingenting jeg er mer stolt over enn min identitet, men ingenting har heller gjort meg mer sint og lei meg. På utsiden ser jeg ut som alle andre, men på innsiden bærer jeg noe helt spesielt som jeg er utrolig stolt over – min sjøsamiske identitet.

Å være samisk har ikke alltid vært lett, og jeg har møtt på mange utfordringer. Da jeg var mindre, følte jeg et stort ubehag ved å dele min identitet på grunn av de dumme spørsmålene og kommentarene som alltid fulgte med. Det var jo ikke noe jeg egentlig kunne benekte, i hvert fall ikke på skolen. De fleste visste det jo.

Det var på skolen det var verst å være samisk. Jeg hadde mange ubehagelige opplevelser, for eksempel med stygge kommentarer og utfrysing. Det gjorde utrolig vondt. Til slutt gikk det så langt at jeg valgte å slutte i samiskundervisningen. Da ga jeg fra meg en viktig del av min arv og identitet.

Hva kan de egentlig om samisk kultur?

Jeg var 15 år gammel da jeg for første gang sa høyt med stolt stemme at jeg er samisk. Jeg tenkte at hvis jeg var stolt over hvem jeg er, kan ingen møte meg på en negativ måte. Dette var noe som faktisk stemte. Selv om jeg fremdeles blir møtt med dumme spørsmål om samisk kultur, har jeg lært å takle det annerledes.

Hva er egentlig et dumt spørsmål? Jeg får ofte spørsmål om jeg har rein og om jeg kan joike, gjerne sammen med en liten tullete joik fra den som spør. Jeg har ofte tenkt at spørsmålene slett ikke er så dumme. Hva har de som spør egentlig lært om samene? Hva kan de om mitt folk?

Jeg tenkte at hvis jeg var stolt over hvem jeg er, kan ingen møte meg på en negativ måte

Svaret er enkelt: ingenting eller veldig lite. De fleste møter meg med nysgjerrighet og lurer litt på hvorfor de ikke har lært mer om samene. Selv lærte jeg heller ikke mye om samene på skolen, men jeg har den fordelen å være en selv.

Så spørsmålene er kanskje ikke dumme, men uvitende. Hadde kunnskapen vært der, kunne vi unngått mer enn bare dumme spørsmål. Blant annet hadde jeg kanskje lært språket mitt bedre.

Jeg gleder meg til å ta på koften

Det er dette som, til tider, gjør meg utrolig sint og lei meg. Det er vanskelig å forstå hvorfor man på skolen lærer så mye om utallige kriger, religioner og kulturer, uten å lære om sitt eget urfolk.

Jeg har fortvilet prøvd å lære bort til dem som spør, men det kan føles litt nytteløst å forklare om og om igjen. Det får meg til å føle meg uviktig og fremmed i mitt eget land.

Vi er ett folk som bor i fire land. I Norge er vi ca. 40 000. Samer er en minoritet i folketall, men likevel er vi Norges urfolk. For nesten to hundre år siden startet fornorskingspolitikken. Vi har jobbet lenge og jobber fremdeles for våre rettigheter, vårt språk og vår kultur.

Jeg er ung, og jeg er stolt, jeg er sjøsame. Jeg syr min egen kofte, samekoften, en sterk og vakker identitetsmarkør. Min mor, mu eadni, hjelper meg. Jeg gleder meg til å ta på ny kofte og surre komag-båndene rundt leggene.


Det nærmer seg slutten på året – disse innleggene er blant de mest leste i 2016:

Les også

  1. Kasserer (20) traff en nerve med denne: Kjære kunde. Husk at vi jobber for deg, ikke mot deg.

  2. Si ;D-journalist Adelina Trolle Andersen engasjerte: Sykt perfekt? Nei, bare sykt selvopptatt

  3. Asli Altunøz (18): Skam ødela sin sterkeste kvinnelige karakter


Podkast: Hvorfor må vi høre til en gruppe?

Hvorfor er vi mennesker så opptatt av å tilhøre grupper, som for eksempel gruppen nordmenn? Det skal psykolog Jørgen Flor forklare for oss.

Og tidligere i høst inviterte vi ungdom til skrivekonkurranse: Hva vil det si å være norsk? To av vinnerne kommer for å diskutere.

  • Hør med ett klikk her:

Les mer om

  1. Urfolk