SiD

Unge om norsk politi, ytringsfrihet og hjemmeskole

Vi ba ungdommer dele tankene sine om aktuelle temaer. Her er svarene.

Politidirektør Benedicte Bjørnland og leder i Stopp Islamiseringen av Norge Lars Thorsen (i midten) har vært blant dem som har stått i kontroversielle debatter i høst.
  • Si ;D-redaksjonen
    Si ;D-redaksjonen
Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Denne høsten har Si ;D hatt et ukentlig tema, en «ukens hashtag». Vi har oppfordret leserne våre til å sende oss sine meninger og tanker. Svarene har vært publisert i form av leserinnlegg eller kortere ytringer og kommentarer.

Det har ført til interessante debatter.

#ytringsfrihet

I 2020 har vi hatt ytringsfrihet vært på dagsordenen. I høst hadde Stopp islamiseringen av Norge (Sian) flere markeringer rundt omkring i landet. De ble beskyldt for rasisme, og mange stilte spørsmål ved om slike organisasasjoner skal få lov til å ytre seg offentlig.

«Dette er ikke religionskritikk. Det er hat og fordommer», skrev for eksempel Amanda Anvar (18) i et Si ;D-innlegg.

Motdemonstrantene under et arrangement i regi av Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) på Østre Torg på Hamar.

Etter drapet på Samuel Paty (47) i oktober oppsto det en ny karikaturdebatt.

Ayeesha Fakhir (16) spurte i Si ;D om fornærmelse av religioner skal kalles ytringsfrihet. Annveig Eggestad Richter (21) mente at karikaturer som hovedregel bør tillates.

Det har ikke vært en minum lengde på å sende inn til «ukens hashtag». Her er noen av svarene vi fikk om ytringsfrihet.

#politi

Politiet har vært i hardt vær i år. I august brukte politiet tåregass under en motdemonstrasjon mot Sians demonstrasjon foran Stortinget. Halvor Bergkvist (16) skrev at han forventet mer av Oslo-politiet.

Politidirektør Benedicte Bjørnland under presentasjonen av ny stortingsmelding om politiet.

I midten av oktober varlset politidirektør Benedicte Bjørnland om sex-ukultur i politiet etter å ha mottatt resultater fra et forskningsprosjekt.

Vi spurte unge om hva de forbinder med ordet «politi»:

Norske ungdommer har svært ulike syn på politiet.

#munnbind

I fjor hadde de færreste brukt et munnbind. I år har munnbind blitt en del av hverdagen for mange. I Oslo ble det påbudt å bruke munnbind i alle offentlige lokaler der en meters avstand ikke kan opprettholdes.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Fatima Fakhir (13) mente at munnbind burde være gratis. Simen Selnes Skevik (15) mente at mange unge har mistet respekt for dem som kan bli syke.

2020 har vært munnbindets år.

Hjemmeskole

Etter flere uker med hjemmeskole for alle elever i Norge i vår ble det i igjen hjemmeskole for mange elever i høst. Norske ungdommer har opplevd dette veldig forskjellig.

I år har elever overalt i landet måttet tilpasse seg til helt nye måter å lære på.

For eksempel skrev Madeleine Beck Pedersen (18) til oss at hjemmeskole burde innføres i Oslo. Nora Seip Frydenlund (18) lurte på hvorfor skoler stenges selv med lite smitte i omløp.

Hjemmeskole har ikke vært like lett for alle.

Nytt år, nye debatter

Nå står 2021 og nye debatter for tur. Vi i Si ;D-redaksjonen gleder oss til å publisere minst like mange meninger det kommende året.

Dersom du er 13–21 år og vil skrive til Si ;D, kan du sende teksten din til sid@aftenposten.no. Alle får svar. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Ytringsfrihet
  2. Demokrati
  3. Smittevern
  4. Undervisning
  5. Koronaviruset
  6. Politiet