Det er ikke lenger snakk om å fikse på den ene tingen, men på alt. Er vi født stygge? | Mina Gjerde (20).

  • Ingeborg Senneset
    Ingeborg Senneset
Man skal ikke måtte leve i en verden med bare Barbie-dukker. Det vil i så fall være en falsk verden, skriver Mina Gjerde (20).

Si ;D-innlegg: Innsiden teller kanskje ikke lenger i 2036. En Barbie finner en Ken, for noe annet er ikke bra nok.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

«I'm a barbie girl, in a barbie world. Life in plastic, it's fantastic»

Hvordan skal verden bli til slutt? Er sitatet over en spådom om fremtiden som allerede nå er i utvikling? En verden hvor Barbie og Ken er det nye A4-mennesket.

La oss prøve å se inn i fremtiden. Kanskje 20 år frem i tid. Tiden hvor venninnegjengen ikke lenger går på do sammen for å sjekke om sminken sitter bra, men derimot til kirurgen for å diskutere hva mer som kan pyntes på.

minagjerde_doc6p35ygohnerhu0xy100.jpg

Viktig å imponere folk vi ikke likerNår ambisjonene og målene i livet ikke lenger ligger i utdanning og det å skape seg et godt liv for seg og familien. Når det som derimot blir viktig, er å kjøpe ting for penger man ikke har, for å imponere folk man ikke liker.

Samme om det gjelder å pynte på seg selv eller få en fasade med fint hus og fin bil. Uansett hva det gjelder, så må man jo for all del være perfekt – hvis ikke blir man jo ikke en del av samfunnet. I alle fall ikke om utviklingen fortsetter i samme vei.

En såkalt elite

Innsiden teller kanskje ikke lenger i 2036, altså om 20 år. En Barbie finner en Ken, for noe annet enn det ikke er bra nok. Presset om å ha de rette merkeklærne man i dag er kanskje ikke lenger et tema. For i fremtiden er det kanskje et press om å få plastisk kirurgi før man er 14 som er tingen.

Jeg hadde blitt lei meg om mine barn hadde følt det så dårlig med seg selv at de måtte endre hele utseendet de hadde fått.

De som ikke er operert fra topp til tå, vil ikke få bli en del av eliten, om man kan kalle det elite. Er man født stygg? Jeg kan forstå at en person med komplekser for noe som er reelt, kan bestemme seg for å rette opp i det. Nettopp fordi det plager en selv, og at man ikke føler seg komfortabel uten å gjøre noe med det. Problemet er bare at dette er blitt overdrevet. Det er ikke lenger snakk om å fikse på den ene tingen, men på alt.

Det er på grunn av dem som velger å gjøre alle disse endringene, for å få en fullstendig makeover, at presset blir lagt. Regnes man ikke som pen, uten å være som de modellene du vet blir jukset med i Photoshop?

Jeg håper utviklingen snur

Vi er på vei i feil retning. En retning som ikke er sunn for hverken kropp eller sinn. En endring av samfunnet som er alt annet enn bra, og som bare fortsetter.

I 2036 regner jeg med å ha en familie selv. Jeg håper utviklingen snur innen den tid. For hvordan skal min generasjon sine barn få det, om presset ikke bare er som nå, men enda verre.

Jeg hadde blitt lei meg om mine barn hadde følt det så dårlig med seg selv at de måtte endre hele utseendet de hadde fått «utdelt» for å bli fornøyd. Alle er ulike, og det er bra! Man skal ikke måtte leve i en verden med bare Barbie-dukker. Det vil i så fall være en falsk verden, med overfladiske, selvsentrerte og egoistiske mennesker.

Alle sammen: Se det gode og fine i hverandre! Ikke la deg påvirke av dem som er så usikre på seg selv, at de betaler for en total renovering av kroppen sin. Se heller opp til de som har noe å være stolte av, nemlig å holde på noe som er ekte. Noe som er virkelig. Holdninger som er verdt å ta vare på!

Følg Aftenposten Si ;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid).


Tre anbefalte Si ;D-innlegg om kroppspress:

Biologien trenger ikke plastisk oppgradering:

Les også

Kroppen din fungerer ikke bedre med silikon og restylane

Sophie Elise:

Les også

Jeg er ikke bra nok for Instagram

18-åringer føler de må ta Botox:

Les også

«Vi endrer utseendet vårt så mye at vi like godt kan bruke masker»

Si ;D har egen podkast!

I den ferskeste episoden tester vi mindfulness på lufta. Med oss i studio har vi skeptiker Martine Halvorsen (18), kjent fra TV 2-serien Sykt Perfekt. Kan vår psykolog hjelpe henne å stresse ned i den hektiske hverdagen, eller er hun like skeptisk etter å ha prøvd?

Kan man operere navelen penere?

Jente (14): Navelen min ser ut som en kanelbolle. Kan jeg operere den? Lege Mina Adampour og psykolog Aksel Inge Sinding svarer på dette og flere innsendte spørsmål fra ungdom.

Hvor realistisk er «Skam»? — episode 8

To elever ved Hartvig Nissen, hvor serien er spilt inn, gir deg svaret. De sier blant annet: - Det finnes hookefester, der det ikke er skam å hooke med flere på en kveld.

Les også

Der har «Skam» truffet skikkelig!

Les også

Her kan du høre alle Si ;D-podkastene!

Mina Gjerde (20)