SiD

Sosiale medier tar overhånd

Vi har dem med oss overalt, hele tiden.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
  • Ta mobiltesten:Klarer du å legge fra deg mobilen? Test deg selv
    I dag har 1,32 milliarder mennesker Facebook, og de fleste er innom minst en gang daglig. Instagram har 200 millioner brukere, og det deles 60 millioner bilder daglig. Det vil si at over en fjerdedel deler bilder hver eneste dag. Setter du tallene i perspektiv, er dette antallet ekstremt.

Les også: Derfor kunne Facebook aldri ha blitt startet opp i Norge

Vi kan få med oss hendelser som skjer på den andre siden av jordkloden, dele meninger vi har og holde kontakten med venner som bor langt unna. Det skaper et fellesskap på en helt ny måte. Men er de sosiale mediene så sosiale?

Uriktig virkelighetsbilde

Sosiale medier kan ikke erstatte gleden vi får av å være til stede sammen med mennesker vi er glad i. Vi snakker sammen over nettet. Er det egentlig sosialt? Er det slike fellesskap som skaper virkelige vennskap og gode minner? Vi går glipp av den virkelige verden, ved å skape vår egen boble. I denne boblen deler vi kun det vi vil at andre skal få se, nemlig bare våre beste sider. Vi vil at alle skal se hvor «gøy vi har det» eller hvor «fantastiske livene våre er».
afp000790050-nUf1grCmim.jpg

I den virkelige verden, så vet alle at livet ikke er en dans på roser. Mange sosiale medier skaper et bilde av virkeligheten som hverdagen ikke kan måle seg opp mot. Det har blitt til en konkurranse, som bare fortsetter. Les også: Baksnapping: Åpent brev til Dere Unge fra Det Offentlige Norge

Går glipp av barndommen

Hva blir konsekvensene av dette? Før var barn ute og lekte til de måtte legge seg. De var sosiale på den måten som skaper et virkelig felleskap.

I dag er det mer gøy å sitte inne på Ipaden. Barna går glipp av barndommen. Venner snakker sammen over nettet, uten å møtes for å være sammen.

Spontaniteten og følelsen av virkelig å leve forsvinner. Vi ser en tragisk endring i et samfunn som tilbyr et hav av muligheter.

Burde vært rusa på livet

Forskning viser at depresjon blant unge aldri har vært så alvorlig. Flere tyr til antidepressive piller. Ungdom skal jo egentlig være rusa på livet?

Det er et resultat av påvirkningen de sosiale mediene gir. Vi blir oppslukt av hvordan alt kunne vært, istedenfor å gjøre det beste ut av det vi allerede har.

Les også: Facebook-brukerne blir eldre, Snapchat øker

Ikke alle kan ha «drømmelivet» i Hollywood. Vi klarer ikke å godta de normale livene våre, vi må hele tiden være bedre. Klart det sliter på psyken og aldri være fornøyd med livet generelt.

Fakta er at 57% snakker mer over nettet enn i virkeligheten. Er det verdt det? Sosiale medier gir oss ekstremt mye, men vil også ha mye tilbake. Tid kreves, og det gir vi. Men vi må oppi alt dette huske på hva som er virkeligheten og hva som er viktigst for oss . Du må prioritere det som gjør deg glad.

Sosiale medier kan ikke erstatte gleden vi får av å være til stede sammen med mennesker vi er glad i.

Les også:

Jenny Malene Thomassen (17)