SiD

Politikerne bryter et løfte når pelsdyrnæringen får fortsette | Malin Sæther Andresen

 • Malin Sæther Andresen (18)

Flere land, både i og utenfor Europa, har hatt forbud mot pelsdyroppdrett i flere år. Det er på høy tid at Norge følger etter, mener Malin Sæther Andresen (18). Foto: Alf Ove Hansen, NTB scanpix/Privat

Si ;D-innlegg: Det virker som om politikerne kun bryr seg om stemmer ved valget og vil ikke risikere å miste noen av velgerne sine.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg skriver dette fordi jeg er oppriktig skuffet.

10. januar skulle pelsdyrnæringens fremtid tas opp i Stortinget på nytt. I 2003 fikk næringen en frist på ti år til å forbedre dyrenes velferd. Ble ikke det gjort, skulle næringen avvikles.

Dyrene lider fortsatt, men vet dere hva? Da saken skulle tas opp i Stortinget nå, ble det flertall for næringen. Det vil si at pelsdyrnæringen skal fortsette!

Les også

Her kan du lese saken: Stortinget sikret fortsatt pelsdyrdrift

Flere land har allerede vedtatt forbud

Vi lever i 2017, og vi burde faktisk vite bedre. Flere land, både i og utenfor Europa, har hatt forbud mot pelsdyroppdrett i flere år. Senest ut var Kroatia, med et forbud som trer i kraft i år. Disse landene har innsett hvor syk og utrolig unødvendig denne næringen er.

Dyrene er ikke ment for å leve i fangenskap, de skal få leve i det fri, og utfolde seg slik det er ment at de skal! I slike dårlige kår – alt for små bur uten tilgang til å gå ut, dårlig mat og tett i tett med andre dyr i samme situasjon – går det utover dyrenes helse og psyke.

Jeg skal ikke gå noe dypere inn på dette nå, det kan heller leses av egen interesse.

Alt for å ikke miste velgere

Det jeg vil frem til, er at det virker som politikerne kun bryr seg om stemmer. Det er et flertall av den norske befolkningen som er mot pelsdyroppdrett, viser en undersøkelse gjort av Dyrevernalliansen i 2016. Likevel er det motstanderne som taper.

Hvorfor? Det virker som om politikerne kun bryr seg om stemmer ved valget og vil ikke risikere å miste noen av velgerne sine. De bryter altså et løfte, samt norsk dyrevelferdslov §§ 22-24, for ikke å risikere å miste noen velgere. Dette minner altfor mye om folk på sosiale medier som pynter på sannheten, bare for å få flere likes.

Kampen er ikke over enda, for vi gir oss ikke før burene er tomme! Så kjære, norske politikere: Jeg er ikke sint, jeg er bare veldig, veldig skuffet.


Pelsdyrnæringen får mange til å engasjere seg! Her kan du lese flere meninger:

 1. Les også

  Benjamin Fjellman kommer med en motstemme: Det første vi tenkte var «wow». Pelsdyrgårdene var noe helt annet enn slik vi trodde.

 2. Les også

  Dagny Sand skrev dette i fjor: Nytt år – nye lidelser for dyrene

 3. Les også

  Aftenposten mener: Pelsdyrhold bør forbys

Les mer om

 1. Pelsdyrnæringen
 2. Stortinget
 3. Dyrevernalliansen

Flere artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, torsdag 1. november

 2. SID
  Publisert:

  Mørke vinduer i bygdene våre er ikke noe å juble for

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  I natt fikk han yrkesforbud. Nå blir pelsdyrbonden industriarbeider.

 4. VERDEN
  Publisert:

  De gamle tok britene ut av EU mot de unges vilje. Nå har de tatt hevn.

 5. DEBATT
  Publisert:

  Populisme på norsk

 6. DEBATT
  Publisert:

  Skal pelsdyrene lide i ro? Siri Martinsen