SiD

Jeg skal ikke shoppe i 2015. Blir du med?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Vi har blitt mer bevisste på disse globale utfordringene, men vi shopper fremdeles, skriver Maria Skage El-Yousef (17).

«Ja, det er grusomt dette med barnearbeid», sier vi til vennene våre i det vi slenger klesplaggene opp på disken i klesbutikkene.

Maria Skage El-Yousef (17)

Alle smiler og nikker, fornøyde over at man nettopp har diskutert et litt mindre overfladisk tema enn vanlig.Mange av oss har fått med seg at det finnes barnearbeidere, og enda flere av oss har hørt om global oppvarming forårsaket av all forurensningen rundt om i verden.

Vi snakker om hvordan vi ønsker å være bedre mennesker. Likevel er det ikke alltid vi forventer at vi må gjøre en innsats.

Kleskjedene står for enorme mengder giftig utslipp som blant annet forurenser drikkevannet til millioner av mennesker. I Kina blir hele 40% av overflatevannet ansett som forurenset. Vi i Europa kjøper store mengder klær fra produsenter som bidrar til giftig forurensing av vann.

«Alle har rett til et bra liv med utdanning, for alle er like mye verdt», tenker vi. Men likevel kjøper vi plagg etter plagg hos klesprodusentene som bidrar til barnearbeid.

I 2012 var det hele 168 millioner barn som heller måtte jobbe for minimale summer i stedet for å gå på skole.

Vi har blitt mer bevisste på disse globale utfordringene, men vi shopper fremdeles. Derfor vil jeg ha shoppestopp i 2015.

Ved å slutte å shoppe i 2015 vil jeg for det første ikke bidra til disse globale utfordringene, og best av alt – jeg vil spare penger.

Vi utgjør en stor del av problemet, men vi kan også være en stor del av løsningen. Jeg utfordrer deg til å ha shoppestopp i 2015, du også!

Maria Skage El-yousef (17)

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Beryktet telefonsamtale kan vikle Donald Trump inn i enda mer trøbbel

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5