SiD

Hetsen av dette antrekket gjør meg flau over å være norsk | Jill Eldevik

  • Jill Eldevik (21) 
Sahfana M. Ali (bildet) viste frem sin nye Frafjord-bunad på Facebook iført hijab med bunadsmønster. – Det gir meg håp om fremtiden min, skriver Jill Eldevik (21).

Si ;D-innlegg: Gud forby om en kvinne av utenlandsk opprinnelse, med en ukjent religion, fra en ukjent kultur, skulle gjøre seg selv litt mer norsk! Fy skam!

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Bunad er det flotteste plagget jeg vet om. Noe annet jeg synes er utrolig flott, er hijab. En kombinasjon av disse to gjør meg så varm innvendig. Det gir meg håp for fremtiden min. Håp for fremtiden til Norge.

Vel, helt til jeg ser alt de middelaldrende, norske landsmenn skriver, sier, skriker og ytrer. Hvorfor skal vi boikotte en bunadsbutikk, bare fordi denne butikken ville lage en hijab som matchet Sahfana M. Alis bunad?

  • Du kan lese saken om bunaden og hetsen her:
Les også

Hun blir hetset for sin nye bunad

Jill Eldevik (21) blir skuffet over middelaldrende, norske landsmenn som skriver, sier, skriker og ytrer.

Fra frykt til respekt

Det er ingenting som er mer norsk enn bunaden, det tror jeg vi alle kan si oss enig i. Jeg elsker Norge, det norske språket, den norske kulturen, den norske historien. Og nettopp det er en av grunnene til at jeg har studert norskfaget i nesten tre år allerede. Ikke bare faget i seg selv, men kulturen, litteraturen. Alt sammen.

Da jeg var yngre, si 16–17 år gammel, hadde jeg en frykt for den muslimske kulturen. Jeg var redd for dem, for jeg syntes de så skumle ut.

Jeg skjønte ikke hvorfor jentene måtte gå med hodeplagg som hijaben, eller heldekkende plagg som niqab.

Hvorfor skal vi boikotte en bunadsbutikk?

Etter å ha gått ut fra videregående og studert noen år, skjønner jeg hvorfor de gjør det, selv om jeg ikke er enig i deres skikker. Jeg er ikke redd heller. Jeg lærte meg først å tolerere det, men nå. Nå respekterer jeg det.

Beundrer motet hennes

Jo, da, det er mye negativt innenfor islam og deres skikker, men det er like mye negativt innenfor kristendommen og deres skikker. Jeg har lært meg å respektere begge religioner. Jeg hyller Ali for hennes ønske om en hijab som matcher bunaden.

En hijab som kun skal brukes sammen med bunaden. Det er ufattelig kult at hun valgte å blande to kulturer sammen på den måten. Ikke bare er det kult. Det er skikkelig tøft gjort, og jeg beundrer motet hennes.

Hun visste antageligvis at det kom til å skape blest blant folket. Så klart gjør det det. Hva er det som ikke skaper blest?

Boikott Ap! Boikott Islam!

Vi kritiserer, vi kjefter. Vi slenger dritt mot helt uskyldige mennesker over bagateller som dette. For det er det vi i velferdsstaten Norge gjør. Vi slenger dritt.

Det er så flaut å være norsk. Vi har det så godt i dette landet at det eneste vi kan klage på, er hverandre.

Gud forby om en kvinne av utenlandsk opprinnelse, med en ukjent religion, fra en ukjent kultur, skulle gjøre seg selv litt mer norsk!

Fy skam! Boikott Ap! Boikott Islam! Boikott Norge! Boikott alt! For det er det vi er gode på. Vi er gode på å klage og boikotte. Gud, noe så dumt.

De eldre må vokse opp

Jeg håper virkelig at den eldre, norske generasjonen kan vokse opp. Når jeg, som en 21 år gammel lærerstudent, kommer til det punktet hvor jeg mener det er flaut å være norsk på grunn av våre middelaldrende, da er det på tide å skjerpe seg.

Jeg driter i hvor redde dere er, eller hvor mye propaganda, konspirasjonsteorier og dritt dere tror på. Det eneste jeg har å si til dere nå, er at dere må vokse opp, for jeg skjemmes.


Vil du lese flere lignende innlegg?

Dollhouse har sine egne regler for bunaden:

Les også

«Takk til kjære telemarksfødte oldemor - grunnen til at vi kan bære stakk uten å bli tatt for bunadshor»

Abid Raja: «Det er vel ikke dem 17. mai handler om», sier de kanskje. Dette er vår dag. Men hva er en nasjonaldag uten fellesskap?

Les også

17. mai er også for dem som ikke kan teksten til «Ja, vi elsker» og som ikke har bunad | Abid Raja

Jente (16) fikk dette spørsmålet: «Du mener innvandrere river bort den norske kulturen, men hva er egentlig norsk kultur?»

Her er svaret:

Les også

Er ikke norske verdier mer enn bunaden?


Her er to episoder av Si ;D-podkasten vi vet at du vil like!

Tre skamløse minoritetsjenter forteller:

— Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå, skrev Nancy Herz (20) og Sofia Srour (21) på Si ;D. Sammen med Amina Bile (17) diskuterer de skam og ære i denne podaksten. Bile ble så inspirert av Srour og Herz at hun selv valgte å stå frem som skamløs.

Hør den med ett klikk her:

Jakob Semb Aasmundsen (20), Mina Gjerde (20) og psykologstudent Jørgen Flor diskuterer hva som er greit å si –og hva som ikke er greit.

Kan man si at man er imot at homofile skal få gifte seg? Kan man være redd for gutter med innvandrerbakgrunn?

Les mer om

  1. Islam
  2. Islam i Norge
  3. Integrering