Hva er det med bussruss - og hvorfor er det ingen som sier ifra?

Jeg er lei av den krenkende måten mange bussruss behandler og fremstiller jenter på, skriver Jente (19).

Russeguttene plukket ut de «diggeste» jentene og kastet ut dem de mente var for stygge.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Jeg er avgangselev i år, men jeg er ikke russ. Det er delvisfordi jeg ikke har noen personlig behov for det, og fordi jeg ikke vilstøtte «Russedress» og bedriftene som profitterer på russetiden.

Men det ermest fordi jeg er lei av den krenkende måten mange bussrussbehandler og fremstiller jenter på.

Nedverdigende og krenkende

Dette gjelder i alt frarussesangene og logoene til arrangementene deres. Tuva Bjerkebakkehar tidligere i en Si ;D-sak nevnt arrangementet «Fitte og pils», men det stopper ikke der.

I konseptlogoen til russebussen «Prime 2015» er den beryktede «playeren» Dan Bilzerian glamorisert med en halvnaken dame over skulderen — rumpa til jenta er hovedfokus.

I tillegg er sangtekster produsert for russen spesielt provoserende. For eksempel «Habbo Club 2015» som oppfordrer jenter til å bli med til et «fullstappet horehus», eller «Høvdingen 2015» som går rett på sak med deres filosofi; «stygge tryner gir meg ikke stå».

Dette signaliserer overfor fremtidig russ at det er helt akseptabelt og, enda verre, at det er morsomt. Selv om mange ser på det som lett og humoristisk, kan man ikke nekte for at det er en svært nedverdigende og krenkende fremstilling av kvinner.

Kastet «stygge jenter» ut av bussen

Videre beviser disse guttene at imaget de har skapt for sin russebuss gjennom mediene også reflekteres i praksis.

Da noen venninner av meg hadde rullet, fortalte de hvordan gutter på bussen hadde plukket ut de «diggeste» jentene og kastet ut dem de mente var for stygge (noe de ikke hadde problem med å si direkte til jentene).

De prioriterte også mindreårige 15 og 16 år gamle jenter på bussturene i stedet for medruss, for da økte sjansen deres for å få seg ett ligg. De som er heldige nok til å bli med å rulle, føler seg innafor. De er pene, kule og gode nok, og det får dem til å føle seg bra.

Jeg blir skuffet når jeg ser at mine egne venninner og kompiserikke reagerer mens jeg tar meg så nær av slik oppførsel.

Kan ikke akseptere seksualiseringen

Hvis man derimot tar opp dette som problem, blir man gjerne kalt festbrems og bedt om ikke å ta det så seriøst. Deter ikke at jeg ikke unner en morsom feiring for dem som har jobbet hardtfor sin russebuss.

Russetiden er en anledning for feiring, og jeg skjønnerhvorfor mange engasjerer seg.

Det jeg ikke skjønner, er hvorfor vi måakseptere måten mange gutter på buss behandler jenter, og hvorforman tar så lett på seksualisering av kvinner i provoserende arrangementer, russesanger ogkonseptlogoer.

Hvis vi hadde gjort russetiden mer inkluderende der alle kunnevære med på å feire uten å føle seg trakassert, objektivisert eller ekskludert, tror jegrussetiden kunne vært mye mer behagelig og trivelig for alle.

Vil du lese mer om russen? Dette er lest over 200.000 ganger og anbefales på det varmeste av Si ;D-redaksjonen:

Les også

Det er noe som mangler på russemødrenes liste

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid).

Les også

Menn må slutte å være så hårsåre

Les også

Tror dere virkelig at menn er en samtale unna å voldta noen?

Jente (19)