SiD

– Religion kan påvirke forskjellen på åpenhet mellom øst og vest

  • Hanna Skotheim, Si ;D-journalist
F.v. Ellen Arge (18), Yasmin Roland (17), Anjuan Kathirkamalingam (17) og Ali Al-Jabri (18) var debattantene som deltok på «Den delte byen»-debatten onsdag kveld.

Delingen mellom øst og vest handler ikke om etniske norske mot innvandrere, mente ungdommene på debatten «Den delte byen».

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

– Hvorfor er vi så fokusert på den delte byen og ikke på det som samler oss? spør Ingvild Haugstad ved Det Andre Teateret.

Hun er ordstyrer for debatten «Den delte byen», som ble arrangert av Fritt Ord i samarbeid med Aftenposten Si ;D onsdag kveld.

På debattantstolene sitter Ali Al-Jabri (18) og Anujan Kathirkamalingam (17) fra østkanten og Yasmin Roland (17) og Ellen Arge (18) fra vestkanten.

Hensikten med debatten er å diskuteres forskjellene mellom øst- og vestkantungdom.

Religion spiller en stor rolle

I en oversikt Aftenposten Si ;D har gjort viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at Frogner bydel har størst andel ungdommer på ungdomsskole og videregående som har vært fulle det siste året.

Der har 46,2 prosent vært fulle, mens lavest andel har vært fulle på Grorud med 19,1 prosent.

– Hvis du skal feste, må du ha mulighet til å komme beruset hjem. Det har man ikke hvis foreldrene er religiøse, sier Ali Al-Jabri fra Stovner.

Er man oppvokst uten alkohol hjemme, kan det hende man velger ikke å drikke selv om man er voksen nok til det, ifølge ham.

Vi har ingenting imot hverandre, men vi har ingen steder å møtes

Ellen Arge fra Ullern er enig i at religion kan begrense åpenheten omkring alkohol, men også omkring sex.

– Jeg tror religion kan påvirke forskjellen på åpenhet mellom øst og vest, sier hun. Selv snakker hun åpent til både foreldre og venner.

På debatten stod Det Andre Teateteret for underholdningen. De improviserte små skjetsjer som tok utgangspunkt i de ulike diskusjonene.

Lite møteplasser

Når det er blitt etablert at debattantene henger mest med ungdom fra egen kant av byen, spør ordstyrer om de i stedet skuler mye på hverandre over sosiale medier.

– Nei. Hvis det dukker opp bilder fra noen på østkanten på Instagram, føles ikke de som en like stor konkurranse fordi de ikke er i min omgangskrets, sier Ellen Arge.

Grunnen til at øst- og vestkantungdom ikke er så mye sammen, mener Al-Jabri er av helt praktiske årsaker.

Det er langt, og han har ingen venner på vestkanten.

– Vi har ingenting imot hverandre, men det finnes få møteplasser. Dette er noe politikerne må legge til rette for, sier Al-Jabri.

Snakker opp mangfold

Over halvparten av de under 25 år i Stovner, Alna, Grorud og Søndre Nordstrand har innvandrerbakgrunn. Det viser tall fra SSB. Hvorvidt byen er delt på grunn av en betydelig andel innvandrere på østkanten, mener Al-Jabri er feil.

Dette er Oslo-ungdommen:

I dette kartet kan du se hvor mange ungdommer som bor i hver bydel, hvor mange som gjennomfører videregående på normert tid, og mer:

– Vi må lenger tilbake i tid for å finne ut hvorfor byen er delt. Før andelen innvandrere vokste i byen bodde det mange bønder på Oslo øst. Da var det vestkantborgerne mot bøndene som delte hovedstaden, forteller Al-Jabri.

Ellen Arge mener det egentlig er litt ironisk at vi snakker om en delt by.

– Samtidig som vi omfavner mangfold og snakker opp den multikulturelle siden av byen, snakker vi ned forskjellene. Vi bør heller se på det som er likt, og finne ut hvordan vi skal skape et samhold, sier Arge.

Les mer om den delte byen her:

Les også

  1. Klarer du å se forskjell på jentene fra øst og jentene fra vest?

  2. Kristoffer Nordvik og Olav Eggesvik: Linje 5: T-banelinjen som deler Oslo.

  3. Åshild Tellevik (16): Kvalmende T-bane-tur.


Les mer om

  1. Debatt
  2. Fritt Ord
  3. Aftenposten
  4. Oslo