SiD

Pakistansk familie, født i Norge: – Oppfølgingspørsmålet «hvor er du egentlig fra?», når jeg svarer Bærum, er direkte ekskluderende

  • Si ;D-redaksjonen
    Si ;D-redaksjonen

Neha Kiyani (16) vil heller folk skal spørre «er du multikulturell?».

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Her er årets Si ;D-julekalender.

24 norske ungdommer med bakgrunn fra 24 land svarers på spørsmål om hvordan det er å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag.

Hva er positivt? Hva er negativt? Og hva med julen?


Navn: Neha Kiyani

Alder: 16

Bosted: Bærum

Bakgrunn: Pakistansk

Hei! Hvem er du?

– Jeg heter Neha Kiyani, jeg går på IB-linjen på Nesbru videregående.

Hva er det beste med å være minoritetsbakgrunn i Norge i dag?

– Det beste er å være så forskjellig, men samtidig så lik. Norsk kultur påvirkes stadig. Uten innflytelse fra andre kulturer hadde den norske kulturen vært helt annerledes i dag.

Les også

Dette er årets julekalender i Aftenposten

Hva er det mest utfordrende?

– Den største utfordringen blant minoritetsungdom i Norge dreier seg desidert om identitet. Hvem er jeg? Hvor er jeg fra? De fleste føler seg tvunget til å velge ett land, når folk spør hvor du er fra. Jeg tror at usikkerheten blant minoritetsungdom formes av samfunnets holdninger. Til en viss grad er man redd for ikke å bli akseptert, fordi man ser annerledes ut enn en stereotypisk nordmann.

Hvordan løser man disse utfordringene?

– Jeg tror at gjensidig integrering er nøkkelen til suksess. Verdier som likestilling mellom kjønn, raser, seksuelle legninger og verdien av frihet, må stå sentralt i samfunnsfagtimer på skolen.

Kilde: ssb.no

Når føler du deg mest norsk?

– Jeg kan være klisjé og si 17. mai, men jeg føler meg mest norsk i utlandet. Når du er utenlands, og alt du savner er ditt hjem, Norge.

Og minst?

– Personlig har jeg aldri ikke følt meg norsk. Men jeg kan føle litt på det når folk spør «hvor er du fra?». Da forventes det at man svarer et annet land, selv om svaret egentlig er Bærum.

Hvilket spørsmål om bakgrunnen din er du lei av å få?

– «Hvor er du fra?». «Jeg er fra Bærum». «Hvor er du egentlig fra?». Jeg er egentlig fra Bærum, jeg er født i Bærum sykehus, ikke i Pakistan, ikke i England, ikke i Afghanistan, men Norge. Dette spørsmålet fører direkte til ekskludering.

Om folk er nysgjerrige på bakgrunnen din, hvordan vil du at de skal gå frem?

– Om du er nysgjerrig på bakgrunnen min, spør: «Har du bakgrunn fra andre land?», eller «er du multikulturell?». Det er ikke vanskeligere enn det.

Hvis du skulle fortalt Aftenpostens lesere én ting om Pakistan, hva hadde du fortalt?

– Når jeg besøker mormor som en turist i Pakistan, observerer jeg forskjeller og likheter med den norske/vestlige kulturen. Jeg oppfordrer alle fra industrialiserte land til å besøke utviklingsland, du utvikler deg på en helt ubeskrivelig måte.

Hvilket forhold har du til jul?

– Jeg har bursdag et par dager før jul, så forholdet mitt til jul består veldig mye av birthday-vibes. Juletiden er den koseligste tiden i hele året, uavhengig religion og hvem du er.

Jul er bare en unnskyldning for samhold og latter i det norske samfunnet.

Hvilken rolle synes du julen burde spille i skoletiden?

– Jeg synes at julen ikke burde være alt for sentralt i den norske skolen, jeg støtter religionsnøytrale skoler. Men jeg synes man skal lære om jul i religionstimer.

Hva skal du gjøre i julen i år?

– I år skal jeg på familiemiddag. Tidligere på dagen skal jeg kanskje innom Røde Kors eller eldrehjemmet i nærområdet mitt. Mot kvelden skal jeg møte noen venner.


Vi spurte ungdom: «Hva vil det si å være norsk i 2016?» Les de andre vinnerbidragene og finalistene her:

Les også

  1. 1. plass – Arvid Folke Minh Järnbert (20): Mine flate øyne og gule hender har arvet urnordmennenes land. Hva hadde de sagt?

  2. 2. plass – Morten Christensen (18): Pass på! Ola, den falske nordmannen, har egne soldater

  3. 3. plass - Maja Sæternes (19): Det er typisk norsk å være god

Podkast: Hvorfor må vi tilhøre en gruppe?

Hvorfor er vi mennesker så opptatt av å tilhøre grupper, som for eksempel gruppen nordmenn? Det skal psykolog Jørgen Flor forklare for oss.

Og tidligere i høst inviterte vi ungdom til skrivekonkurranse: Hva vil det si å være norsk? To av vinnerne kommer for å diskutere.

  • Hør med ett klikk her:

Les mer om

  1. Julekalender 2016
  2. Pakistan
  3. Ungdom